Hírek

2017.09.04. 11:20

Egyedülálló és különleges látnivalók Zala megyében

Nem is hinné mennyi csoda vesz minket körül, ráadásul ahhoz, hogy ezeket megnézze a megyét sem kell elhagynia! Megmutatunk három elképesztő látnivalót, amit Zala megyében csodálhat meg.

Rákos Bianka

Utazni jó dolog. Felfedezhetünk ismeretlen tájakat és megnézhetünk különleges építményeket, amelyeket addig csak könyvekben vagy fényképeken láthattunk. Az utazás azonban nem olcsó mulatság, így az ember hajlamos azt hinni, hogy kevés pénzből nem láthat személyesen elképesztő dolgokat. Listánkkal erre igyekszünk rácáfolni!

Keszthely - Csigaparlament

Már-már emberfeletti teljesítmény, amit Miskei Ilona néni művelt tizennégy éven át. Az idős hölgy 1971-ben kezdett bele a Csigaparlament megalkotásába, amely nem más, mint egy 7,5 méter hosszú óriásmakett a budapesti Parlamentről. Az eredmény nemcsak látványában különleges: a néni 4.5 millió pannon-tengeri csigából építette fel művét, amelyek között 28 millió éves őstengeri maradványok is vannak.

Fotó: Archív/Keszey Ágnes

Miskei Ilona makettjének csodájára jártak az emberek, több külföldi múzeum is megkereste, hogy kiállíthassák munkáját. Az idős nő nem akarta idegen országban kiállítani a Csigaparlamentet, így 1999-től Keszthelyen látható alkotása.

 

 

Hévíz – Római kori romkert

Az I. és a II. század fordulóján épített hatalmas kőépület feltehetőleg 45 méter hosszú, és 23 méter széles volt. Az építmény langyos fürdőmedencével, valamint oszlopos tornáccal is rendelkezett. Története viszonylag hosszú, hiszen többször is újjáépíthették, ráadásul a III. században egy Mithras szentélyt is elhelyeztek benne.

Fotó: Archív

A romokat 2001-ben és 2003-ban, Dr. Müller Róbert vezetésével tárták fel, hogy időutazásra invitálja az érdeklődőket!

Zalaegerszeg – Földönjáró toronyóra

A Hevesi Sándor Színház és a Griff Bábszínház előtti téren egy igazi kuriózum áll. Az üvegfalak mögé zárt óra egyedülálló a világon: A közel 200 éves szerkezet ugyanis az egyetlen toronyóra, ami a földön is működik.

Fotó: Archív

A gépezetet még 2005-ben a Mária Magdolna Plébániatemplom korabeli toronyórájának felállítási munkálatai alatt állították ki, majd Szerdahelyi Károly építész 3 méter 10 centiméter széles üvegkalitkájába került.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!