Hírek

2016.06.21. 17:54

Együtt nem sikerült... - Időközi választást kell tartani Zalaújlakon

Mivel ötleteik rendre süket fülekre találtak, négy képviselő-testületi tagból három lemondott a 120 fős dél-zalai településen.

Benedek Bálint

A fejlemény következtében augusztus 14-én időközi választást tartanak a faluban.

A dél-zalai dombok ölelésében megbúvó település tegnap ottjártunkkor is a nyugodt arcát mutatta, az utcák üresek voltak, sokak a ház körüli teendőiket végezték.

Böröndi Ferenc polgármesternek van még tennivalója az apró dél-zalai településen. Csak remélni tudja, hogy lesznek ebben segítői

– A falu lakossága körében nem volt nagy visszhangja a történteknek – mondta Böröndi Ferenc polgármester. – Ezt a velem együtt öt tagú testületet csak nagyon ritkán tudtam úgy összehívni, hogy mind megjelenjünk és határozatképesek legyünk. Az alpolgármester, Antal Árpádné és az egyik képviselő, Molnár Károlyné egy munkahelyen dolgoznak, s emiatt felváltva hiányoztak. Szerettem volna, ha a fontos döntéseknél legalább az alpolgármester megjelenik.

Böröndi Ferenc úgy érezte a testületi tagok közül néhányan nem veszik elég komolyan az esküjüket.

– Antal Árpádné nyújtotta be először a lemondását, döntését azzal indokolta, hogy nem ért egyet az önkormányzati döntésekkel – tette hozzá a településvezető.

Az alpolgármester távozását követően rendkívüli testületi ülést hívott össze Böröndi Ferenc.

– Szerettem volna új helyettest választani, valamint a járda- és útfelújításhoz a testület támogatását kérni – mesélt tovább a polgármester. – Ez utóbbiakat rendben megszavaztuk, majd jött a fekete leves. Boros Ferenc képviselő kérte a testület feloszlatását, de végül ő is a lemondás mellett döntött, majd csatlakozott hozzá Molnár Károlyné.

Mivel a négy képviselő-testületi tagból három lemondott, a testület nem határozatképes. A helyükre augusztus 14-én választanak új embereket.

Dr. Balláné Rédics Klára viszont kitart a településvezető mellett. Véleménye szerint mindenkinek joga van eldönteni, hogy miben vesz részt.

Molnár Károlyné (balról) és Antal Árpádné szerint a település ügyei jobban is mehettek volna
Fotó: Gergely Szilárd

– A feladatok, amiket vállaltunk, nem tűrnek halasztást – mondta. – Lokálpatriótaként úgy érzem, a széthúzás helyett az összefogásra van szükség.

Természetesen megkérdeztük a lemondott képviselőket is, közülük Boros Ferenc nem kívánt nyilatkozni.

Antal Árpádné azt mondta, úgy érezte az utóbbi időben már nem volt összeegyeztethető az ő értékrendjével az, ami a településen történt.

– Mi itt élünk a faluban, nekünk panaszkodtak az emberek, amikor valami nem tetszett. Természetesen mindig nem lehet olyan döntéseket hozni, ami mindenkinek megfelel – tette hozzá. – Azonban előfordult olyan, hogy nem is szólhattunk bele még a tervezési fázisba sem, ebből lett elegünk. Olyan döntéseknek kellett volna születni, ami az itt élők javát szolgálja, ám úgy vettük észre, ennek az ellenkezője történt.

Molnár Károlyné a munkája miatt nem tudott a hétközi testületi üléseken részt venni, bár korábban ígéretet kapott a polgármestertől arra, hogy ebből a szempontból lojálisak lesznek, mégsem így történt.

– Szerintünk úgy működik jól egy település testülete, ha bizonyos ügyeket közösen átbeszélünk – vette át a szót a lemondott alpolgármester. – Nálunk fordítva volt, a polgármester először elhatározta, utána tálalta, majd kész tények elé állított mindenkit.

Mindketten leszögezték: személyes ellentétet nem éreznek a polgármester iránt, csupán nem tudtak együtt dolgozni, azt kívánják, hogy az utánuk következők sikerrel járjanak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!