Hírek

2017.05.31. 16:43

Elhanyagolt beteg - Vállalta, de mégsem gondozta apósát

NAGYKANIZSA - Megemelt ápolási díjat kapott apósa gondozására tekintettel, de nem látta el az idős embert az az asszony, aki ellen nemrég emeltek vádat.

Arany Gábor

Az asszony Tótszerdahelyen egy ingatlanban, de külön lakrészben élt férjével és három gyermekével, valamit az apósával és az anyósával. A férje 2014 januárjában súlyos beteg lett, rendszeres orvosi ellátásra szorult, egy évvel később októberben meg is műtötték. Az asszony ebben az időben munkanélküliként otthon tartózkodott és a háztartás vezetésében segédkezett.

A 70-eses évei derekán járó apósát 2014-ben combnyaktörés érte, emellett Alzheimer-kórban szenvedett. Ilyen előzmények után az asszony 2014. december végén kérelmezte a letenyei járási hivatalnál, hogy részére emelt összegű ápolási díjat állapítsanak meg és vállalta apósa gondozását. A kérelem alapján a megállapították számára az emelt összegű ápolási díjat és felhívták a figyelmét, hogy ennek folyósítása alatt köteles az ápolt állandó és tartós felügyeletét, gondozását ellátni.

Az asszony ennek eleinte eleget is tett, ám 2016. első felétől kezdve - miután a férje állapota súlyosbodott és őt is állandóan gondozni kellett - a napi bevásárláson túl már nem segített. Ily módon az idős ember ápolása teljes mértékben a szintén segítségre szoruló anyósára maradt, aki viszont nem volt képes ellátni párját.

Erről a helyzetről tudott a fiatalabb asszony is, ennek ellenére semmit nem tett azért, hogy a magatehetelen apósa megfelelő módon étkezzen, tisztálkodjon, valalamint a felfekvések elkerülésére mozogjon. Az idős ember állapota súlyosbodott, ezért felesége tavaly október 4-én értesítette a háziorvost, aki kórházba szállíttatta az idős embert, mivel állapota életveszélyessé vált.

A beteg felvételekor megállapították, hogy kórosan sovány, a felfekvés okozta ellátatlan fekélyekkel, valamint a széklettel és vizelettel szennyezett testtel, ruházattal, rühesen, végtelenül elhanyagolt állapotban került a kórházba.

Az életveszélyes állapot kialakulása összefüggött azzal, hogy a gondozásával megbízott menye nem látta el feladatát megfelelően. Az idős ember a szakszerű orvosi ellátás ellenére október 12-én meghalt.A megyei főügyészség sajtószóvivője, dr. Pirger Csaba közlése szerint az asszony ellen gondozási kötelezettség elmulasztásának bűntette miatt emelt vádat a kanizsai járási ügyészség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!