Hírek

2017.01.13. 20:01

Sapka, sál, meleg öltözet és vízálló cipő elengedhetetlen egy téli túrához

Hideg van, esik a hó, vagy az eső, nehezebbek a terepviszonyok és korábban sötétedik, mindezeket figyelembe kell venni, ha télen túrázni indulunk.

Korosa Titanilla

Legfontosabb testünk melegen tartása, ruhával és megfelelő cipővel, de nem árt felkészülni a váratlan helyzetekre is.

- Megfelelő ruházat nélkül senki ne induljon el, illetve a vegyünk kényelmes, vízálló cipőt és ne felejtsük otthon az esőkabátot se - sorolta a téli túrázáshoz legfontosabb tételeket Hara Henriett túravezető, a hosszú távú kirándulások avatott szakértője. - Mindig tájékozódjunk a túra hosszáról, idejéről, nehézségi fokáról, hiszen aszerint kell a résztvevőknek készülniük. Én mindig részletesen megosztom ezeket az információkat a túráimról. Emellett fontos, hogy mindig kerüljön étel és ital a hátizsákba. A hosszabb téli túrákra vigyünk világító eszközt is, mert előfordulhat, hogy megcsúszik a csapat időben és besötétedik a túra ideje alatt, ilyenkor kellenek világító eszközök a biztonságos tovább haladáshoz. Emellett vihetünk magunkkal túrabotot és felcsatolható csúszásgátló talpat, ez havas, jegesebb úton megakadályozza, hogy elcsússzunk. Az átlagember 4 kilométert halad óránkét, ezzel az idővel érdemes számolni. Persze az az öltözködés attól is függ, hogy milyen szintmagasságba vezet a túra. Ahol komolyabb a fizikai erőkifejtés, ott előbb lekerülnek a ruhák, ezért mindenképpen rétegesen kell felöltözni, ha kimelegszünk, legyen mit levenni, de maradjon is megfelelően meleg öltözet.

Hara Henriett arról is beszélt, bármelyik évszakban előfordulhat előre nem várt helyzet a túra alatt.

- Télen még inkább fel kell készülni az időjárás változásra, hiszen jöhet erősebb szél, eleredhet a hó, ami lassíthatja is a túrát. Ahogy közeledik az este úgy lesz egyre hűvösebb, akár 10 fokot is eshet a hőmérséklet. Néhány éve járok rendszeresen túrázni és szervezem is ezeket, ez idő alatt csak egyszer volt előre nem várt helyzet. Szerencsésnek mondhatjuk magunkat ezen a téren is. egyik alkalommal egy túrázó lába begörcsölt és nem tudott végigmenni az útvonalon. Ilyen esetben természetesen nem hagyunk magára senkit, vannak segítők, akikkel a túrákat bejárjuk előzőleg, közülük valaki továbbviszi az útvonalon a túrázókat. ennél az esetnél én maradtam ott a túrát feladni kényszerült résztvevővel és megvártuk, míg megérkezett az autós segítség.

A lenti Dr. Hetés Ferenc szakorvosi Rendelőintézet egészségfejlesztési irodájával közösen tavaly túrát szervezett Hara Henriett túravezető (a kép szélén jobbra). Az évzáró kirándulás Szentpéterföldére vezetett, ahol megtekintették az ott található vadászházat, majd a szomszédos Rádiháza felé vették az irányt a túrázók és érkeztek vissza Lentibe

Ha valaki szeret túrázni önállóan is elindulhat az erdőkben, mezőkön a kijelölt turistaútvonalak mentén egy kis helyismerettel és térképhasználattal felvértezve.

- Sokat utazunk, így látom, hogy a megyénkben nagyon tiszták és gondozottak az erdők. Szerencsések vagyunk, hogy ilyen szép helyen élünk. A túrázás úgy gondolom kortalan - folytatta Hara Henriett - bármikor elkezdhető és nem szükséges hozzá nagy edzettség, inkább kitartás szükséges, ezt saját példám is bizonyítja. Első alkalommal, néhány évvel ezelőtt egy 15 km-es túra volt az első, amit megtettem és 40 km-es a következő, ha van kitartás és hozzá jó társaság nem is gondolná az ember, hogy mire nem képes. Azóta 33 túrát teljesítettem, összesen 2000 km-t gyalogoltam. Ezek között voltak olyan nehezebb útvonalak is, mint a 130 km hosszú Rockenbauer Pál teljesítménytúra, amin kétszer mentem végig, de megjártam a 100 km-es Kinizsi-túrát és a Kék-Balaton teljesítménytúrát is.

Mint azt a túravezető elmondta: Zalában főként tavasztól őszig rendeznek túrákat, de akadnak téliek is, mint decemberben a szlovén-magyar határ menti koccintós, vagy a Lenti központú Barátság túra szintén az év végén. Aki szívesen áldozna időt ilyen programra, az a teljesítménytúrázók közösségének internetes oldalán is tájékozódhat. Hara Henriett hozzátette: mindenkinek szüksége van olyan kikapcsolódásra, ami feltölti, aminek segítségével elvonatkoztathat a mindennapok mókuskerekétől. Ez lehet akár a túrázás is.

Az elmúlt év lezárásaként a 30 kilométeres Örsi-Somlyó teljesítménytúrán vettek részt néhányan a csapat tagjai. Balról Hara Henriett, Hőningerné Császár Mónika, Markó Richárd és Pál Sándor Fotó: Hara Henriett

- Néhány társammal legutóbb az Örsi-Somlyó túrán jártunk a Balatonnál. Jelenleg a Téli Mátra túrára készülünk, ami 40 km hosszú. Ez visszavágó lesz részünkről a Mátrának, mert tavaly már csak néhány perc maradt, hogy nem csúsztunk ki a szintidőből. Ez esetben nem kaptuk volna meg a kitűzőt és az oklevelet, ami jelzi, hogy teljesítettük a kihívást.

A túravezető két éve alakított túrázó csoportot, azóta foglalkozik komolyabban a szervezéssel. A csoport neve Nagyot álmodtam! Túrázz velem! a közösségi hálón bárki csatlakozhat hozzá és figyelemmel kísérheti.

- Az első évben 8 túrát szerveztünk, már az első alkalommal 32-en vettek részt. Később a Dr. Hetés Ferenc Szakorvosi Rendelőintézet egészségfejlesztési irodája kért fel túrák szervezésére saját programjaikhoz kapcsolódóan, így tavaly ennek keretében 16 túrán vettünk részt, melyek során bejártuk a környéket, megnéztük a látnivalókat. Emellett kölyöktúrát is szerveztem a gyerekeknek, ahol játékos feladatok, túrázással kapcsolatos kérdések is színesítették a programot. A zalaszántói Béke sztúpához vezető túra volt az egyik legnépszerűbb, oda 50-en kísértek el.

Aki teljesített már néhány hosszabb vagy rövidebb túrát az tudja, hogy önmagunk számára is jóleső érzés, hogy sikerült végigcsinálni. A figyelmes túravezető ennél tovább megy, minden alkalommal túrasüteményt készít a résztvevőknek, a rendszeres túrázók már várják is a meglepetéseket.

Mondhatni, az idei túraszezon már elkezdődött, tél ide vagy oda, a Téli Mátra túra időpontja a hónap végére esik, de ez csak egy a tervek közül.

- 2017-ben is szervezzük a túrákat az egészségfejlesztési irodával a környező településeken - tette hozzá. - Emellett tervben van a dél-dunántúli Kék túra, ami Írott-kőtől Szekszárdig vezet. Ez 540 km, több rövidebb résztávval. Szerepel a tervek közt Zala megye hét csodájának felfedezése, hiszen még csak a zalaszántói sztúpánál jártunk. Személyes kihívásunk a barátokkal a 200 km-es Kazinczy teljesítménytúra, ami az ország leghosszabb és legnehezebb túrája.

Hara Henriett arról is beszélt, a túrákon egymást motiválják a résztvevők. Többször családok is érkeznek, ahol a gyerekek ugyanúgy végigjárják a távot, mint a felnőttek. Ezek az alkalmak már nem csak túrák, hanem baráti összejövetelek is.

A túrázásnak lélektani hatása is van

- Mikor felveszem a hátizsákom és kilépek a természetbe az megfoghatatlan élmény számomra. Minden olyan egyszerű, gondtalan lesz, nem létezik más, csak az előttem álló kilométerek. Azt mondtam a barátaimnak, szeretnék annyit túrázni, hogy egyszer kaphassak egy kupát, de megelőlegezték nekem. Azt írták rá, hogy hogy amíg nem adod fel, addig legyőzhetetlen vagy. Ezt hiszem és tudom - fogalmazta meg Hara Henriett, hogy számára milyen élményt nyújt a túrázás. - Már egy-egy séta is jótékony hatással van a szervezetünkre, közérzetünkre ilyenkor télen is. A csend élménye, a természet hangai sokat segítenek lelkünknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!