Hírek

2017.04.25. 11:09

Emléket állítani a hős katonáknak Sormáson

Számtalan váll-lap, ötven teljes katonai egyenruha és egy meg nem valósult álom – Gredics Péter olyan gyűjtemény gazdája, amilyennel nem túl sokan rendelkeznek Magyarországon.

Horváth-Balogh Attila

A fiatal férfi nyolc évvel ezelőtt kezdett katonai relikviák gyűjtésével foglalkozni, de csak pár éve mélyedt el ebben a szép szenvedélyben komolyabban.

Fotó: Szakony Attila

– Érettségi vizsga után szerettem volna katonai iskolába menni, de ez sajnos, rajtam kívül álló okok miatt nem valósulhatott meg – bocsátotta előre Gredics Péter. – Ekkor döntöttem úgy, hogy ha már ebből a dologból nem lehet semmi, valamilyen módon akkor is tovább viszem az álmomat. Így kezdtem el gyűjteni a katonai felszereléseket, de ki szeretném emelni, hogy csak olyasmiket, amelyek legálisan gyűjthetők. Megjegyzem, a szenvedélyem abban az időben még nem minden körben aratott osztatlan sikert. Volt, aki csak egy hóbortként tekintett az egészre és nem tudta pontosan hova tenni, hogy mit is jelent ez számomra. A gyűjtés először még csak hobbi és kikapcsolódás volt, ám az évek múltával komoly szenvedéllyé, sőt, életformává nőtte ki magát.

Fotó: Szakony Attila

Péter hozzátette: azóta egyenruhákat, katonai kiegészítőket, váll-lapokat, kitüntetéseket és a honvédelemmel kapcsolatos dokumentumokat, könyveket, képeket gyűjt. Hatástalanított lőfegyverekkel nem foglalkozik, mert az már - ahogy ő fogalmazott - sikamlós pálya.

– A gyűjteményemmel szeretnék emléket állítani és tisztelegni mindazon magyar katonák előtt, akik életüket és energiájukat áldozták a hazáért – folytatta Gredics Péter. – Ahogy az eskütételnél is mondják: „A hazáért mindhalálig!” Szeretnék emlékezni és emlékeztetni azokra, akik ennek az eszmének a szellemében élték le az életüket és oly sokat adtak a hazának.

Fotó: Szakony Attila

Péter elárulta: csaknem félszáz komplett egyenruhával és 8-10, váll-lapokat, kitüntetéseket bemutató tablóval rendelkezik – ezeket a jövőben egy bemutatóteremben kívánja közkinccsé tenni. Gyűjteményéből a legbüszkébb Sági János vezérőrnagy, a légierő volt parancsnoka komplett egyenruhájára, illetve arra a Kossuth-kardra, amivel katonai esküvőkön, temetéseken, vagy más, méltóságot igénylő eseményeken tisztelegtek a katonák.

Legfrissebb szerzeménye pedig egy, az afganisztáni misszióban használt gyakorlóruha, illetve egy ritkaságnak számító, hófehér díszelgő zubbony. A gyűjtemény gyarapítása internetes portálokon történik, valamint előadásokon is megkeresik olyanok, akiknek a birtokában van valamilyen katonai relikvia és szeretnék azt jó kezekben tudni. Gredics Péter számára mindig nagy örömet jelentenek ezek a felajánlások.

Fotó: Szakony Attila

A fiatal férfi azt is elmondta: első egyenruháját szomszédjától, Zadravecz Zoltán századostól kapta, aki a sormási lokátorállomáson szolgált. Kapott felszerelést tőle és azóta is ellátja szakmai tanácsokkal a szintén szomszéd Gerencsér József nyugalmazott törzszászlós, aki abban is sokat segít Péternek, hogy gyűjteménye egy-egy szeletével eljuthasson iskolákba, akár távolabbi településekre is. Mint azt a fiatal gyűjtő elmondta, egyébként ez, a vidékre való eljutás okozza számára a legnagyobb nehézséget, pedig szándéka szerint fontos küldetést teljesít: az a célja, hogy a mai fiatalságban felébressze az egészséges hazaszeretetet, az összefogás igényét és a hitet.

Fotó: Szakony Attila

– Szerintem ez a három tényező határozza meg, hogy mit cselekszünk a jövőben – jelentette ki. – Hinni kell abban, hogy lesz, lehet szebb jövő. Hogy minden újból a helyére kerül, és Isten segíteni fog abban (is), hogy a most nagy számban külföldre távozó fiataljaink rájöjjenek: haza csak egy van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!