Hírek

2016.07.28. 10:51

Énekelni jönnek - Németfalu német ajkú kórusa

Németfalu - Létezik 11 német ajkú énekes, aki a kétszázat alig meghaladó lélekszámú Németfaluba jár koncertezni. A baráti társaság, némileg változó összetételben immár 15 éve tesz eleget ennek az önként vállalt szép feladatnak.

Magyar Hajnalka

Szerdán ismét megérkeztek az énekesek Bécsből, Hamburgból, Kielből, Lübeckből. No és Kasselből, ahol a kezdeményezés motorja, Cordula Finke-Hölzl él. Személyében tisztelhetjük azt a hölgyet, aki 15 éve orgonával ajándékozta meg Németfalu akkor épült kis templomát. Azóta jár vissza énekes barátaival, hogy kétévente koncertet adjon, orgonakísérettel. Az idei fellépés szombaton 19 órakor kezdődik a templomban, ahol többek között Kodály, Mendelssohn és Brahms művei is felcsendülnek, Dankos Attila zalaegerszegi orgonaművész kíséretével, a Pálóczi-zeneiskola tanulóinak és igazgatónőjének közreműködésével.

A kapcsolat az 1995-ben a településre költözött Barti házaspárnak köszönhető, akik még németországi életük során kötöttek barátságot Cordula Finke-Hölzllel. A szólóénekesként is szereplő, s több iskolai gyerekkórust vezető hölgy olyannyira megszerettette velük a klasszikus zenét, hogy új, zalai otthonukban létrehozták a Németfalui Orgona és Klasszikus Hangversenyekért Alapítványt.

– Az hajtott bennünket, hogy egy ilyen kis faluban is megismerhessék az emberek a klasszikus zene értékeit, az itteni gyerekek is részesedjenek az élő koncert élményéből – mondja Barti Miklós.

Ehhez persze előbb kellett egy orgona...

– Németfalui barátainktól hallottam, hogy templomot épít a falu, ami nagyon fellelkesített. Amikor kiderült, hogy nincs benne orgona, lépnem kellett – indokolja az ajándékozást Cordula, akiről úgy    hírlik, Németországban is nagy patrónusa a zenét szerető gyerekeknek, legyenek bármely nemzet fiai, lányai.

Az alkalmi kórus karvezetője Lotte Ohlendorf, tagjai közt akad operaszínpadokon szereplő hivatásos énekművész, több zenetanár, iskolaigazgató, de olyan hobbiénekes is, aki munkáját tekintve az egyik németországi szakszervezeti tömörülés vezetője. Tudakoljuk, miként létezhet egy kórus úgy, hogy a tagok egymástól távol élnek.

– Szervezés kérdése. Németfalu sincs a szomszédban, mégis itt vagyunk – feleli nevetve Cordula, hozzátéve, otthon szűkebb kör alkotja a kórust, a kibővült formáció csak Németfalu kedvéért áll össze. – Mindannyian nagyon megszerettük ezt a települést, szívesen jövünk, élvezzük az ittlét minden percét.

Dalosok és vendéglátóik. Elöl: Melanie Heczko, Cordula Finke-Hölzl, Helmut Bätzing-Kraft, Gustav Ohlendorf. Középen: Barti Margit, Lotte Ohlendorf, Inge Götte, Asmus Heß, Peter Goldner. Hátul: Barti Miklós, Hubert Ohlendorf és Galambos László István. A képről hiányzik Anna Wienecke és Freda Groth

Most öt napra jöttek, az idő javát a próbák teszik ki, nagyon lelkiismeretesen készülnek a szombati fellépésre. Vasárnap Milejszegen, majd Rigyácon is énekelnek, ők kísérik a templomi szertartást.

– Amit Cordula tesz, az nem szalmaláng, hanem valódi pionír munka – kapcsolódik Barti Margit. – Nagyon szép gesztus volt az orgonaajándékozás, de ő nem tudta le ennyivel. Azóta is kitartóan munkálkodik, hogy Németfaluban gyökeret eresszen a klasszikus zene.

Persze az alapítvány is ezen fáradozik, Barti Margit Cséber Mónika, Salamon Gézáné és Salamon Istvánné segítségét emeli ki, mint mondja, igazi patrióták a hölgyek. A falu lakói, ha nem is váltak egycsapásra vájt fülű komolyzenerajongóvá, szimpátiával kísérik a fejleményeket. Akadt, aki pogácsát sütött, más tojással, paprikával járult hozzá a fogadáshoz. Szerda este a település polgármestere, Galambos László István köszöntötte a vendégeket, akiknek folklóresttel is kedveskedtek.

– A 2001-ben emelt templom nagy összefogással, szinte teljesen társadalmi munkában valósult meg – idézi fel a polgármesteri tisztet 22 éve betöltő férfi. – A közösség munkájából virágozhatott ki ez a kapcsolat is, amit korábban teljes egészében az itt élők vendégszeretete éltetett, ma azonban már önkormányzati és egyéb források is segítik ápolását.

Németfalut 1266-ban említették először a források, ennek már 750 éve. Neve német telepesek ittlétére utal, ami szép szimbólummá emeli a jelen törekvéseit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!