Hírek

2017.02.02. 13:25

Értékőrző klub: kutatás és terepmunka várja a fiatalokat!

Lenti – A helyi értékek iránt kívánják felkelteni a fiatalok figyelmét a közelmúltban elindított értékőrző klub foglalkozásain a szervezők.

Korosa Titanilla

– A klub célja, hogy az érdeklődő középiskolás diákok közös munka keretében elsajátítsák a nemzeti értékek gyűjtéséhez szükséges ismereteket. A klub tagjai összesen 12 alkalommal találkoznak az április végéig tartó projekt keretében.

A foglalkozásokon sor kerül a szükséges ismeretek átadására, illetve az addigi munka értékelésére – foglalta össze az értékőrző klub legfontosabb ismérveit Kovács Tünde, a programot koordináló Lenti és Térsége Vidékfejlesztési Egyesület munkaszervezetének vezetője.

– Az értékek gyűjtése Lenti teljes közigazgatási területén történik – folytatta Kovács Tünde. – A résztvevő Gönczi-gimnázium diákjainak a kutatási feladatok mellett terepi munkájuk is van. Már feltérképezték például a környéken található haranglábakat, de régi képek, képeslapok gyűjtése is a feladataik közé tartozik. Ezek betekintést engednek a város múltjába. Saját, digitalizált anyagukból kiállítást is szervezünk tavasszal.

A foglalkozáson régi újságokba is betekintettek a résztvevők. Balra Kovács Zoltán, mellette Vörös László és Németh Franciska

A diákokat két szakmai mentor is segíti, Német-Baksa Judit, a könyvtár igazgatója, a helyi értéktár bizottság tagja, valamint Kovács Zoltán, a bizottság elnöke.

A legutóbbi foglalkozáson például utóbbi vezetésével olyan internetes oldalakat tanulmányoztak a diákok, melyek segítségével elérhetők, megismerhetők a helyi értékek, hungarikumok. A további vizsgálódás pedig a városi könyvtár archívumában folytatódott, ahol a kutató munka keretében megtekintették a diákok Zalai Hírlap születésük napján megjelent lapszámait, de az újság segítségével felidézték például a várossá nyilvánítás 1979-es ünnepségét is.

A programhoz háromfordulós vetélkedő is kapcsolódik, mellyel az új generáció tudásának bővítése, a helyi értékekkel kapcsolatos információk átadása a cél. A versenybe a gönczisek mellett a Lámfalussy-szakképző diákjai is bekapcsolódnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!