Hírek

2016.01.12. 20:04

Értelmi fogyatékosoknak rendeztek sportnapot

Nagykanizsa – Második alkalommal szervezett sportnapot zalai értelmi fogyatékosok számára a Szerdahely SE a Thúry szakképző iskola tornatermében. Az izgalmas sorversenyekkel tarkított viadal mellett egészségügyi szűrővizsgálatokat is tartottak.

Benedek Bálint

Szlalom, akadálypálya és labdarúgás várta az integrált sportnapon részt vevő értelmi sérült embereket, akik önkéntes diák segítők közreműködésével igyekeztek a lehető leggyorsabban teljesíteni a pályákat.

Lelkesedésből nem volt hiány, s mint azt az egyik szervező, a Szerdahely SE elnökségi tagja, Bakos Gerda elárulta: a gondozottak már hetekkel ezelőtt izgatottan várták az alkalmat.

Önkéntes segítőként Vörös Martin is részese volt a vetélkedésnek
Fotó: Szakony Attila

– Bár előre nem gyakoroltunk, így a feladatok a meglepetés erejével hatottak – árulta el. – Az arcukon és a mozdulataikon is látszik, mennyire élvezik a mozgást, imádnak sportolni, és ha tehetnék, mindennap jönnének.

A tavalyi nagy siker után a Nemzeti Együttműködési Alap pályázati támogatásával újra létrejöhetett a találkozó, melyet ezúttal egészségügyi szűrővizsgálatokkal is összekapcsoltak.

A Zala megyei Fogyatékosok Rehabilitációs Intézete és Otthona jóvoltából érkeztek Nagykanizsáról, Pölöskefőről, Muraszemenyéről és Magyarszerdahelyről is enyhe valamint középsúlyos értelmi fogyatékosok.



A nap másik nyertesei a fiatalok, akik a Thúry szakképző iskola testnevelője, Barbalics László szerint olyan élményekkel gazdagodnak, ami egy életre elkísérheti őket. – A segítségnyújtás során a saját bőrükön tapasztalhatják meg, hogy élnek olyan emberek is közöttünk, akiknek valamiből kevesebb jutott.

Hasonlóan vélekedett Jeszenői Csaba, a Rozgonyi iskola igazgatója, aki úgy érzi, hogy a 7-8. osztályos fiataloknak minél több ilyen és ehhez hasonló ingerre lenne szükségük, ugyanis a tolerancia és az empátia rendkívül fontos ebben a modern, lüktető világban.

A vegyes összeállítású csapatokat ezúttal külön értékelték labdarúgásban, kötélhúzásban és sorversenyben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!