Hírek

2017.08.21. 13:37

Szabadság, vállalkozások és fiatalok: konferenciát tartottak Hévízen

A tőke szabad áramlása, helyi vállalkozók támogatása, fiatalok lehetőségei az EU-ban: e témákat is vizsgálták egy tagnapi konferencián annak a nemzetközi projektnek a résztvevői, amely Hévíz vezetésével valósul meg.

Keszey Ágnes

Az Európai Unió négy szabadságjoga (a személyek, a szolgáltatások, az áruk és a tőke szabad áramlása) áll az EU3doms címet viselő program középpontjában. A fürdőváros vezetésével zajló programban a hévízieken kívül osztrák, szerb, szlovén és román városok dolgoznak együtt.

- Minden egyes helyszínen azokat az aspektusait nézzük a szabadságjogoknak, ami az adott helyhez köthető, illetve ami az adott helyen felmerül megoldandó problémaként vagy jó példaként - emelte ki Kepli József, Hévíz alpolgármestere.

Kepli József és Papp Gábor a projekt résztvevői körében - Fotó: Keszey Ágnes

Így Hévíz részéről elsősorban a tőke és a turisták szabad áramlása kerül középpontba. A hétfői konferenciát megelőzően Papp Gábor polgármester nyilvános reggelire invitált mindenkit - nem csak a projekt résztvevőit - hogy párbeszédet folytassanak az uniós szabadságjogokról. A város számára az is fontos kérdés, hogyan lehet a fiatalokat bevonni a település életébe. Ennek példája, hogy a helyi iskolások is részt vesznek a programban. A turizmus kapcsán az is felvetődött: cél, hogy a külföldi betegbiztosító társaságok biztosítottjai, a mozgásszervi betegek ellátása során szerepet kapjon Hévíz.

A projekt résztvevői már több alkalommal találkoztak egymással  más-más településeken. A munkában részt vesz Lendva is: számukra is fontosak a nemzetközi tapasztalatok, melyek révén tovább tudnak építkezni.

- Lendvának - történelme miatt is - a szabadság mindig érdekes kérdés volt: nemzetiségileg és vallásilag is nagyon vegyes régió volt. A mostani világban, amikor e kérdés más szempontból nagyon aktuális, ezt különösen érzékenyen kell kezelni. Szeretnénk olyan települést teremteni, mely vonzó a fiatalok számára: ott tudnak élni, nemzetiségtől, vallástól függetlenül, szeretnénk régiós súlyt adni a településnek - mondta el lapunknak Horváth Ferenc, Lendva alpolgármestere.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!