Hírek

2015.11.25. 09:54

Évek alatt milliókat zsaroltak ki áldozataiktól

Zalaszentgrót – Éveken át rettegésben tartotta áldozatait és hatmillió forintnál is többet zsarolt ki tőlük az a pár, akit jogerősen is elítéltek kedden az egerszegi törvényszéken.

Arany Gábor

A zalaszentgróti, 51 éves K. Vilmos és 45 éves felesége, L. Rita 2002. december végén egy nyolc gyerekes asszonyt fenyegetéssel rábírt arra, hogy valótlan kölcsönszerződést kössön velük. E szerint a nő egymillió forintot kapott L. Ritától, amit 2011 első feléig havi 30-100 ezer forintjával törlesztett. Nem fizetés esetére torkának elvágását, családja bántalmazását, házának felgyújtását helyezték kilátásba. Ugyanezt az asszonyt 2003. július elején újabb fenyegetésekkel 1,5 millió forintos jelzálogkölcsön felvételére kényszerítették, és a pénz zömét elvették tőle, majd három héttel később 490 ezer forintos kölcsönről szóló elismervényt is aláírattak vele ügyvéd előtt. A pár tudta, hogy a nyolc gyermek után nagyobb összegű családi pótlék jár, ezért 2003-tól havi rendszerességgel súlyos fenyegetéssekkel arra kényszerítették áldozatukat, hogy több tízezer forintot átadjon részükre. Több évig ment ez így, s amikor  2011-ben az „adós” már nem volt hajlandó fizetni, L. Rita megfélemlítéssel elvette a bankkártyáját, majd azzal havi 100 ezer forintot vett fel hat alkalommal. A folytatólagosan elkövetett zsarolással  ötmillió forintot meghaladó kárt okozott áldozatának a házaspár.

K. Vilmos és L. Rita 2009 elején el akarták adni a lányuk nevén lévő zalaszentgróti belterületi lakóházat 7,5 millió forintért.  A vásárlójelölt nő ehhez kölcsönt akart felvenni, ezért többször elvitték autóval Keszthelyre az egyik bankba, ám nem jártak sikerrel, mert az illető a jövedelme alapján nem kaphatott hitelt. A házaspár ezt követően fuvarozás címén 225 ezer forintot követelt tőle, amit fenyegető fellépésük hatására ő 2009 márciusától 10 hónapon át törlesztett, s végül 430 ezer forintot fizetett ki nekik.

Az uzsorások a kisebb tartozásból is vagyont csináltak. Egy zalaszentgróti ismerős asszony rokonának 2001-ben  30 ezer forint kölcsönt adtak. A pénzt onnantól kezdve havonta követelték vissza K. Vilmosék. Bár az adós ezt több részletben visszafizette, az uzsorások a tartozást úgy tartották nyilván, hogy annak összege 2004-re már elérte a közel kétmillió forintot. Ennek megfizetése érdekében az asszony és három gyermeke tulajdonában álló ingatlanra adásvételi szerződést kötöttek. Ráadásul azt állították, ezzel az adós jár jól, mert letudja a kölcsönt és még pénzhez is jut. A 2004 márciusában ügyvéd előtt megkötött szerződés szerint az ingatlant 1,2 millió forintért megvette K. Vilmos. A megállapodás alapján az„adós” gyermekei 200-200 ezer forintot kaptak, míg a megzsarolt asszony 600 ezret. Távozva az irodából, a pénzből az egyik gyerektől tartozása fejében 200 ezret visszakértek, míg az asszonyt megöléssel fenyegették meg, így ő odaadta nekik a 600 ezer forintját.

Idén márciusban első fokon L. Vilmost a zsarolásokért 4 év 10 hónap, míg feleségét, L. Ritát  4 év 8 hónap börtönre ítélték, utóbbit becsületsértésért is elmarasztalva, mert 2013. november 10-én a zalaszentgróti búcsúban a vele szemben intézkedő rendőrt leköpte. A vádlottak felmentésre irányuló fellebbezése folytán eljáró egerszegi törvényszéken a büntetést részben megváltoztatva kimondták, hogy K. Vilmosnak a szabadságvesztést fegyházban kell letöltenie, feltételes szabadságra nem bocsátható, L. Rita büntetését pedig 3 év 8 hónapra enyhítették.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!