Hírek

2016.10.20. 05:45

Évente összesen ötvenmillió forinttal csökkenhet az energiaszámla

Zalaegerszeg - Közel egymilliárd forintból újul meg megyénkben a kormányhivatal tíz épülete. Ezzel évente ötvenmillió forinttal csökkenthető az energiaszámla.

Arany Gábor

Ez is elhangzott szerdán azon a sajtótájékoztatón, amelyen a Zala Megyei Kormányhivatal épületeinek energetikai fejlesztését mutatták be. Dr. Sifter Rózsa megyei kormánymegbízott bejelentette, a felújítások elkezdődtek, zömük idén, kisebb részük jövő év második felére fejeződik be. Az épületeket szigetelik, kicserélik a nyílászáróikat, energiatakarékos fényforrásokat kapnak, 785 napelemet helyeznek el és hat kazánt is kicserélnek. Mindezekkel évente összesen közel ötvenmillió forinttal csökkenhet az energiaszámla. Dr. Kovács Zoltán, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára arról számolt be, hogy a környezeti és energiahatékonysági operatív programból (KEHOP) összesen 20 milliárd forint támogatást kap a kormányhivatali rendszer, amelynek 237 ingatlanját újítják fel 2018-ig. Emlékeztetett rá, a 2015-ig tartó európai uniós költségvetési ciklusban 14,5 milliárd forintot fordítottak 114 kormányhivatali épület korszerűsítésére.

A földhivatal zalaegerszegi, Mártírok útjai épülete, amit 119,2 millió forintból korszerűsítenek. Fotó: Katona Tibor

Arról is szólt, hogy a 2020-ig tartó uniós költségvetési ciklusban a klímaváltozáshoz való alkalmazkodást célzó beruházásokra 324 milliárd, a települési vízellátás és szennyvízelvezetés javítására 385 milliárd, hulladékgazdálkodásra és kármentesítésre 124 milliárd, természetvédelmi célokra 31 milliárd, az energiahatékonyság javítására 296 milliárd forint jut pályázatból, összesen 1100 milliárd forintnál többet nyújt a KEHOP. Az államtitkár utalt rá, 2011 óta Zala megyében egymilliárd forintból tíz kormányhivatali épületet újítottak fel. Összevetésként: a főváros 836 millió, Győr-Moson Sopron megye 206 millió forintot kapott. A mostani időszakban Zalaegerszegen, Nagykanizsán, Keszthelyen, Zalaszentgróton 971 millió forintos vissza nem térítendő támogatásból újabb tíz kormányhivatali épületet korszerűsítenek.

A sajtótájékoztató résztvevői (balról): Vigh László országgyűlési képviselő, dr. Kovács Zoltán, dr. Sifter Rózsa és Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere  Fotó: Katona Tibor

Az államtitkár bejelentette a sajtótájékoztatón: napokon belül megjelenik a Magyar Közlönyben, hogy az egerszegi egykori Zóna étterem épületének kormányhivatali célokat szolgáló felújítására 347 millió forintot nyújt az állam, amiből 60 milliót a KEHOP-ból finanszíroznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!