Hírek

2016.10.10. 22:35

Felekezetek hullámsírja felett - Az elárasztott Bözödújfaluban járt a zalaegerszegi zsidó hitközség delegációja

Zalaegerszeg - A múlt hónap végén tettek látogató kirándulást a zalaegerszegi zsidó hitközség tagjai Erdélyben, a marosvásárhelyi testvér hitközségük meghívásának eleget téve.

Arany Horváth Zsuzsa

A két város 20 éves testvérvárosi kapcsolatait követve és a város támogatását élvezve 2010-ben született megállapodás arról, hogy a zalaegerszegi és a marosvásárhelyi zsidó hitközségek segítik egymást törekvéseikben, kölcsönösen megosztják egymással kulturális értékeiket, megismerik egymás múltját, jelenét, mindennapi közösségi és hitéletét. (Nekik köszönhetően többek között volt már karikatúra kiállítás Egerszegen, gobelintárlat Vásárhelyen.)

A két zsidó hitközség tagjainak csoportja Marosvásárhelyen a holokauszt emlékműnél
Fotó: Siklósi Vilmos

Ennek jegyében már a sokadik látogatásra került sor szeptember utolsó napjaiban, melynek nyomán a zalaegerszegiek egyre jobban belelátnak a marosvásárhelyiek terveibe, elképzeléseibe. Így történt legutóbb is, amikor Erdély egyik fájdalmas sebeket őrző vidékére kalauzolták a marosvásárhelyiek zalai barátaikat. Erről Siklósi Vilmos hitközségi elnök, Preisz József címzetes örökös alelnök és Eke József hitközségi tag tájékoztatta lapunkat.

- Mindannyiunkat megrázott az a kirándulás, amely Bözödújfaluba, az elárasztott falu helyére vezetett - mesélték beszélgetőtársaim.

Emlékhely az elpusztult falunak és felekezeteinek

Ez a település jelképe a romániai falurombolásnak. 1985-ben elkezdődött a falu kitelepítése, s a Küsmöd patak vizével való elárasztása. 1994-re a falu két templomával együtt teljesen víz alá került. A 17. századtól a szombatosok felekezetének egyik fő helye, itt éltek az utolsó erdélyi szombatosok, míg 1868-ban zömük zsidó hitre tért. A falu különlegességét az adta, hogy katolikus, unitárius, ortodox és székely szombatos felekezet egyaránt megtalálható volt egy helyen. Minden év augusztusának első szombatján a falu egykori lakói falutalálkozót tartanak.

Preisz József a bözödújfalui zsidó temetőben

- A zsidó temető megmenekült az elárasztástól, mivel a domboldalban található, a marosvásárhelyiek pedig elhatározták, hogy felújítják - mondta Siklósi Vilmos. - Mi idehaza részt veszünk a zalai temetők felújítási programjában, ezért kötelességünknek éreztük, hogy segítsünk. Nagy örömünkre Zalaegerszeg polgármestere, a Béke-Shalom Társaság és a MAZSIHISZ is csatlakozott, így 250 ezer forintot tudtunk adni majd a munkálatokra.

A zalai delegáció gesztusa tehát több mint erkölcsi jelentőségű. A teendők kapcsán szervezett történeti konferencián is részt vettek, amit a közeli Erdőszentgyörgy elöljárósága kezdeményezésére tartottak meg Marosvásárhelyen. A kirándulás vidámabb napjaira a 13 emelet mélységű tordai sóbarlang és a Teleki-kastély meglátogatása esett.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!