Hírek

2016.01.19. 20:09

Figyeljünk egymásra a téli hidegben!

Igen hidegre fordult az időjárás; ilyenkor életmentő lehet az embertársaink iránti figyelem.

Korosa Titanilla

Telt házzal működnek a megyében a Vöröskereszt hajléktalanokat ellátó intézményei. Naponta indul a teajáratuk és nonstop készenlétben áll a megye teljes területén diszpécserszolgálatuk, a krízisautójuk közel félszázszor indult útnak a megyében, hogy segítséget vigyen.

A karitatív szervezet szakmai vezetője, Kardos T. Ádám mindezeken túl elmondta: novembertől működnek kibővített férőhellyel Zalaegerszegen és Nagykanizsán az éjjeli menedékek, ahol összesen 50, illetve 80 személyt tudnak fogadni, a nappali melegedőkben pedig 20, illetve 30 rászoruló kaphat helyet. Az intézményekben naponta 120 adag meleg egytálételt is biztosítanak. Már decemberben elérték a telt házat, de tapasztalataik szerint a kemény hideg ellenére a két megyei jogú városban az utcát választja továbbra is 25-30 ember. Míg Zalaegerszegen főleg felhagyott ipari épületekben húzzák meg magukat, Nagykanizsán inkább a város környéki hegyi hajlékokban. A sátrazás most megszűnt. Ebben az időszakban az utcai szolgálatuk, másként a teajárat naponta kiegészítő élelemmel, meleg itallal, szendvicsekkel, 30-40 adaggal segíti a fedél nélkülieket.

Dombai László évek óta fedél nélküli, a legkeményebb fagy idején sem megy be a hajléktalanszállóra
Fotó: Pezzetta Umberto

A hét végeken pedig tartós élelmiszert is visznek a hajléktalanoknak. Emellett szükség esetén egészségügyi ellátást is nyújtanak. Kardos T. Ádám elmondta, szívesen fogadnak alsó és felső férfiruhákat, cipőket, valamint tartós élelmiszert, gyümölcsöt. Szükség esetén el is mennek érte. Ezt diszpécserüknél a 92/323-000-as telefonszámon lehet bejelenteni és ezt kell hívni, amennyiben hajléktalan ember szorulna segítségre.

A tartós fagyra készülve a Magyar Máltai Szeretetszolgálat is mindenkitől azt kéri, figyeljen a környezetében lévő hajléktalan emberekre, és a nem, vagy rosszul fűtött épületekben élő családokra, idősekre. A szerkesztőségünkhöz eljuttatott felhívásukban arról írnak, hogy gyűjtést hirdetnek a hajléktalan emberek megsegítésére, takarót, sapkát, vastag zoknit és meleg cipőt kérnek az utcán élő emberek számára.

A hajléktalannak nem csupán az erős fagy jelent veszélyt, hanem az azt követő olvadás is, amikor vizes ruhában és átázott cipőben gyorsabban kihűlhet, megbetegedhet, illetve szerezhet soha nem gyógyuló végtagsérüléseket. A felhívásuk utal arra is, hogy a nagy hidegben bármilyen szokatlan jelenség árulkodó lehet a környezetünkben, mert nem csak az utcán élők lehetnek veszélyben. Bajt jelezhet, ha nem füstöl a kémény, ha nappal is ég a villany, ha nem látni a megszokott időben a szomszédot. A téli tragédiák zöme fűtetlen lakásokban történik, ezek megelőzése a közösség felelőssége.

A téli hidegben az átlagosnál jobban figyelnek a kistelepüléseken élő idősekre is. Az aprófalvas Zalában egyre inkább jellemző a lakosság elöregedése, ami külön feladatot ró az önkormányzatokra. A 76 lakót számláló Zebeckén zömében nyugdíjasok élnek, köztük nyolcan – mind idős asszony – egyedül. Ilyenkor télen kisebb a mozgás az utcákon, ami érthető is, aki teheti, behúzódik az otthon melegébe.

Zebeckén Zsilavecz József falugondnok (jobbra) naponta felkeresi a település időseit és segít az ellátásukban. Orsós József közfoglalkoztatott (középen) napi feladatai közé tartozik, hogy Kiss Jánosnénál (balra) felaprítsa és behordja a tüzelőt a házba
Fotó: Korosa Titanilla

– Napi feladat a faluban az idősek ellátása, gondozása – mondta Varga Imre polgármester. – A falugondnok naponta felkeres mindenkit kivétel nélkül és elintézi a bevásárlást, kiváltja a gyógyszert, mindent megold, ami szükséges. Szociális tűzifát 5 családnak tudtunk adni, két-két köbmétert, amihez az önkormányzat is hozzájárult. A nyugdíjasok közül nincs olyan a faluban, aki rászoruló lenne, részükre saját maguk, illetve családjuk szerzi be a tüzelőt, de vannak olyanok is, akiknek ezt is a falugondnok intézte el, még a hideg előtt. Az erdészet pedig Csömödérből kiszállítja a vágott, kályhakész fát – mondta.

Az önkormányzatnál nemcsak a falugondnok segédkezik az idősellátásban, hanem most egy közfoglalkoztatott is.

– Egy idős, egyedül élő asszony, Kiss Jánosné, Manci néni betegsége miatt nem tudja a fát behordani a házba, ebben, illetve a hasogatásban segít neki a közfoglalkoztatott minden nap. Emellett besegít a hóeltakarításba azoknak, akiknek ez megerőltető. Zebeckén az idősek szem előtt vannak, egymásra is odafigyelnek, így nagyobb biztonságban érezhetik magukat – tette hozzá a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!