Hírek

2016.12.05. 14:07

Fogmosásról gyerekeknek

Türje - A türjei alsós gyerekek életében nagy hangsúlyt kapott az elmúlt időszakban a helyes fogápolás, egy alapítványi programnak köszönhetően.

Szabó Judit

Az iskolában tegnap tartották a Harris Egészségkereső Alapítvány szájhigiénés programjának záró rendezvényét. Az egészségfejlesztő program 2005 óta folyamatosan zajlik a megyében, már minden zalaegerszegi általános iskola részt vette benne, s ha volt fogadókészség, más településeken is megvalósult. Az alapítvány módszertani anyagokat, szájhigiénés plakátsorozatot, fogászati maketteket biztosít ehhez, tudatta dr. Szatmáriné Ifi Terézia kuratóriumi tag, programfelelős.

A türjei rajzverseny győztesei: Dundli Dzsenifer (3.osztály),  Vasvári Vivien (2. osztály),  Horváth Fruzsina (1. osztály), valamint  Murza Kristóf (4. osztály) Kiss Ferenccel és az iskola igazgatójával, Pacsi Krisztiánnal

Nemrég - két év után újra - a türjei gyerekekhez is eljutottak. Szabó Márta helyi védőnő elmondta, hogy minden alsós osztályban tartott egy-egy órát a helyes fogápolásról, és rajzpályázatot hirdettek a témakörben. A pályázat díjait tegnap Kiss Ferenc adta át az alapítvány nevében a türjei gyerekeknek, akik fogkeféből, fogkrémből, fogselyemből, szájvízből és egyéb szájápolási eszközökből, valamint tájékoztató kiadványból álló csomagot kaptak.

- Az óvodai nevelési programban benne van a fogápolás, az óvónők és a dajkák odafigyelnek arra, hogy a gyerekek legalább kétszer megmossák a fogukat, amíg az óvodában vannak. Az iskolában azonban az ebéd utáni fogmosás már elmarad, és több gyermeknél a reggeli is. Az estit jellemzően mindenki elvégzi - tapasztalja Szabó Márta.

A fogmosás technikáján is van mit fejleszteni, ezt szemléletesen mutatták a program során használt plakkfestő tabletták. A rossz beidegződést az iskolában kevésbé, sokkal inkább otthon, a szülők segítségével lehet kijavítani. Ehhez is kaptak tájékoztató füzetet a gyerekek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!