Hírek

2017.02.12. 18:30

Folytatódott a „Gyere hezzám guzsalyasba!”

Zalaegerszeg - A Zalai Táncegyüttes hagyományőrző sorozatának keretében szombaton a Maros melletti Jobbágytelke község néprajzába tekinthettek be az érdeklődők.

Arany Horváth Zsuzsa

A két helyszínen zajló rendezvény a Keresztury VMK-ban táncos továbbképzéssel kezdődött: az Erdélyből érkezett koreográfus, Varró Huba tanított jobbágytelki táncdielektust a Zala megyei néptáncegyüttesek párosainak, majd ugyanitt viselettörténeti kiállítás nyílt, amelyet Hámori Balázs ajánlott a zalaiak figyelmébe. A tárlat bábuin eredeti jobbágytelki legény-, leány-, és asszonyviseleteket láthattunk, az egyik összeállítás a község hagyományőrző csoportvezető öltözéke volt.

Balról: Rácz Petra, Varró Huba, Hámori Sándor viseletgyűjtő és Varga János koreográfus a kiállítás enteriőrjében Fotó: Pezzetta Umberto

A Zalai Táncegyüttes vezetőjétől Varga Jánostól és Varró Hubától megtudtuk, a mintegy 600 lakosú Jobbágytelke és a környező települések egyedi néprajzi kultúrával és tánchagyománnyal rendelkeznek, de ma már ugyanúgy „vissza kell tanítani" az ott élő fiataloknak a saját elődeik kultúráját, mint Magyarországon. Varró Huba - aki Varga János tanítványa - jelezte: szerencsére a szerény támogatás ellenére nagy kedv mutatkozik az ottani fiatalokban a magyar közösségi hagyományápolás iránt, ő maga is több tucat faluban tanít táncot a gyerekeknek.

A szombati zalai bemutatkozás este az Apáczai művelődési házban folytatódhatott, itt adtak táncműsort Az idő kereke címmel a jobbágytelki hagyományőrzők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!