Hírek

2013.04.13. 20:21

Füstölnivaló nélkül maradnak?

Zala megye - A Zala megyei települések mintegy kétharmada, összesen 173 község maradhat dohánybolt nélkül, legalábbis a február 22-i határidőig ennyi helyen nem nyújtottak be pályázatot dohánytermék-kiskereskedelmi jogosultság elnyerésére. Az érintett települések esetében a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium új felhívást tett közzé.

Gyuricza Ferenc

Mint ismeretes, július 16-tól csak azok az üzletek forgalmazhatnak dohányterméket, amelyek arra koncessziós jogot nyernek az államtól. Az úgynevezett trafikok üzemeltetésére első körben február 22-ig nyújthatták be pályázatukat az érdeklődők. A nagyobb településeken általában kétezer lakosonként egy dohánybolt nyitását teszi lehetővé a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, az ennél kisebb lélekszámú falvak - függetlenül a lakosságszámtól - egy-egy trafik nyitására kaptak elvi lehetőséget. Azért elvi lehetőséget, mert számos helyen - az országban összesen 1417 településen egyáltalán nem volt érdeklődés dohánybolt nyitása iránt. Zala köztudottan az aprófalvas megyék közé tartozik, az itt található 258 település döntő többsége 2000 fő alatti. Nem meglepő tehát, hogy a megye különösen érintett, első körben 173 olyan község akadt, ahol egyáltalán nem pályáztak, ezen településekre vonatkozóan újabb felhívást tettek közzé. A második körös pályázatok határideje is lejárt már, ám azt még nem tudni, hogy ezúttal volt-e érdeklődés, a pályázatok eredményhirdetését április végére ígéri a minisztérium.

Budaházi Péterné trafikjának fő bevételi forrását eddig is a dohányáru jelentette. Fotó: Gyuricza Ferenc

A kisebb településeken jellemzően az ott vegyesboltokat üzemeltető vállalkozások adtak be pályázatot a koncessziós jog elnyerésére, hiszen önmagában egy trafik fenntartása a néhány száz, vagy annál is kevesebb lakosú falvakban biztosan nem lenne nyereséges. Az üzlet kialakítása, a pénztárgép beszerzése, az ott foglalkoztatott személy bére és járulékai, továbbá az egyéb fenntartási költségek - víz, villany, fűtés - éves szinten milliós beruházást jelentenek, s ehhez jönne még az árukészlet feltöltése. A dohánytermékek árrése viszont nemcsak alacsony - még öt százalékot sem tesz ki -, de miután jövedéki áruról van szó, fix áras is termék is, vagyis a kereskedő nem érvényesítheti benne a kiadásait.

Kancsal Béla három helyen üzemeltet boltot. Rédicsen, Iklódbördőcén és Lenti egyik városrészében, Lentiszombathelyen. Ebből mindössze egy helyen nyújtott be pályázatot, a határ menti Rédicsen, ahol nem csupán a helyi lakosokat tekinti potenciális vásárlóknak, de a hetési településeken élőket, illetve az átutazó külföldieket is. Szlovéniában ugyanis drágább a cigaretta, mint nálunk. Iklódbördőcen viszont nem adott be pályázatot.

- Utóbbi faluban egyelőre nem tudok megfelelni a rendkívül szigorú feltételeknek - magyarázza. - Rédicsen, a vegyes bolt épületében ki lehet alakítani egy különálló, utcáról nyíló helyiséget, ami feltétel, Iklódbördőcén viszont erre nincs lehetőségem. Lentiben pedig óriási lett volna a konkurencia, a négy trafikra ismereteim szerint több, mint harmincan adtak be pályázatot.

Kancsal Béla hozzátette: természetesen nem ez volt a fő szempont, inkább a potenciális vásárlói körrel számolt, amikor a pályázatok benyújtásáról döntött. Rédicsen közel ezren laknak, Iklódbördőcén pedig alig több, mint háromszázan, ráadásul ott az átmenő forgalom sem jelentős.

A dohányboltok iránti érdeklődést azonban nem minden esetben határozta meg a település nagysága, a lélekszám. A zalai viszonyok között jelentősebb méretűnek számító települések közül a több, mint hatszáz fős Tófejen és Csömödérben, de a hétszáz lakosú Zalabaksán sem nyújtottak be pályázatot, a nem egészen kétszáz fős Kisszigeten viszont igen.

Zalabaksán jelenleg még két helyen lehet dohányterméket vásárolni - tudtuk meg a polgármesterétől, Horváth Ottótól, aki azt is hozzáteszi, körülbelül kétszáz dohányos élhet a településen. Hogy ennyi ember képes lenne-e eltartani egy trafikot, arról megoszlóak a vélemények.

- A bolt szövetkezeti tulajdonban van, a vendéglőnek pedig nem nagyon vágna a profiljába egy trafik kialakítása, talán ezért nincs rá érdeklődés - találgat a polgármester, aki maga is dohányzik. - Ha ez a helyzet marad, vagyis a második körben sem lesz pályázó, akkor más módon oldjuk meg a cigaretta beszerzését, például Lentiben.

Klasszikus trafik egyelőre kevés van a megyében, Lenti térségében mindössze egyet találtunk, a határ menti kisváros buszpályaudvarán, ahol a dohányáru mellett jelenleg újságok és édességek szerepelnek még a terméklistán. Az üzlet vezetője, Budaházi Péterné azt mondja, több száz fős állandó vásárlói kör kell ahhoz, hogy egy ilyen boltot fent lehessen tartani.

- Beadtam a pályázatot, hiszen a munkahelyemről van szó - teszi még hozzá. - Ha elnyerem a jogot, úgy tovább tudom működtetni a trafikot, csupán az édességet kell a kínálatból kivennem. Ha viszont nem tudok tovább dohánytermékeket árulni, akkor valószínűleg be kell zárnom, anélkül nem lesz életképes a bolt.

A kormányzati kommunikáció szerint azon települések sem maradnak dohányáru nélkül, ahol a koncessziós jogra a második körben sem érkezik érvényes pályázat. Ha kell, újra kiírják, amíg eredményt nem érnek. Annak ötlete szintén felmerült, hogy esetleg mozgóboltok révén lássák el a lakosságát, ám a vonatkozó jogszabályok ezt egyelőre még nem teszik lehetővé.

Zala megyében a február 22-i határidőig az alábbi településeken nem nyújtottak be pályázatot a koncessziós jog elnyerésére:

Alibánfa, Almásháza, Alsónemesapáti, Alsórajk, Alsószenterzsébet, Babosdöbréte, Baglad, Baktüttős, Barlahida, Batyk, Belsősárd, Bezeréd, Bocfölde, Bocska, Bókaháza, Boncodfölde, Böde, Bödeháza, Börzönce, Bucsuta, Csapi, Csatár, Csertalakos, Csöde, Csömödér, Dióskál, Dobri, Dobronhegy, Döbröce, Dötk, Egeraracsa, Felsőpáhok, Felsőszenterzsébet, Fűzvölgy, Gáborjánháza, Gelsesziget, Gétye, Gombosszeg, Gosztola, Gősfa, Gyűrűs, Hernyék, Homokkomárom, Hosszúvölgy, Hottó, Iborfia, Iklódbördőce, Kacorlak, Kallósd, Kálócfa, Kányavár, Kávás, Kemendollár, Keménfa, Kerecseny, Kerkabarabás, Kerkafalva, Kerkakutas, Kerkaszentkirály, Kerkateskánd, Kilimán, Kisbucsa, Kiscsehi, Kisgörbő, Kiskutas, Kisrécse, Kistolmács, Kisvásárhely, Kozmadombja, Külsősárd, Lakhegy, Lasztonya, Lendvadedes, Lendvajakabfa, Lickóvadamos, Ligetfalva, Lispeszentadorján, Magyarföld, Magyarszentmiklós, Magyarszerdahely, Maróc, Márokföld, Mihályfa, Milejszeg, Misefa, Molnári, Murarátka, Nagybakónak, Nagygörbő, Nagykutas, Nagypáli, Nagyrécse, Nemesbük, Nemeshetés, Nemesnép, Nemespátró, Nemesrádó, Nemessándorháza, Nemesszentandrás, Németfalu, Óhíd, Oltárc, Orbányosfa, Ormándlak, Orosztony, Ortaháza, Ozmánbük, Padár, Pakod, Pálfiszeg, Pat, Pethőhenye, Petrikeresztúr, Petrivente, Pölöskefő, Pördefölde, Pötréte, Pusztaapáti, Pusztaederics, Pusztamagyaród, Pusztaszentlászló, Ramocsa, Rigyác, Sand, Sárhida, Semjénháza, Sénye, Szalapa, Szécsisziget, Szentgyörgyvár, Szentgyörgyvölgy, Szentkozmadombja, Szentliszló, Szentmargitfalva, Szentpéterfölde, Szíjártóháza, Szilvágy, Tilaj, Tófej, Tormafölde, Újudvar, Valkonya, Vállus, Várfölde, Vaspör, Vindornyafok, Vindornyalak, Vindornyaszőlős, Vöckönd, Zajk, Zalabaksa, Zalaboldogfa, Zalacsány, Zalacséb, Zalaháshágy, Zalaigrice, Zalaistvánd, Zalaköveskút, Zalamerenye, Zalasárszeg, Zalaszabar, Zalaszentbalázs, Zalaszentgyörgy, Zalaszentiván, Zalaszentjakab, Zalaszentlászló, Zalaszentlőrinc, Zalaszentmárton, Zalaszombatfa, Zalatárnok, Zalaújlak, Zalavég, Zebecke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!