Hírek

2017.06.02. 15:03

Elődök és ma munkálkodók előtt is tisztelegve – Város napja Keszthelyen

Éppen 200 esztendeje annak, hogy gróf Festetics György találkozóra hívta a kor legjelesebb íróit, költőit. Erre is emlékeztek a Város napja programsorozatában. A település első írásos említésének 770 éves évfordulóját is ünneplik.

Keszey Ágnes

Lovas huszárok, mazsorettek és fúvószenekar kíséretében indult az ünnepi menet csütörtökön este, hogy megemlékezzen a Helikoni Ünnepségek kétszáz éves évfordulójáról. Az alapító  előtt tisztelegve  megkoszorúzták a kastélyparkban és Fő téren álló Festetics György szobrot, majd útjuk a parkban álló Helikon emlékműhöz vezetett. Itt avatták fel Farkas Ferenc szobrászművész alkotását, az évfordulóra emlékeztető emlékművet, melynek felállítását az  Újkori Helikoni Ünnepségek Alapítvány kezdeményezte.

Az eseményen jelen volt a nemesi család leszármazottja is. dr. Festetics György elmondta: számára nagy öröm rendszeresen visszatérni a Helikoni Ünnepségekre:  egyrészt mert   családi hagyomány, másrészt egy nagyon szép rendezvény, melyen összegyűlnek a diákok és különböző művészeti  kategóriákban versengenek. dr. Cséby Géza irodalomtörténész idézte fel  a Helikoni Ünnepségek történetét. Szólt arról, hogy hajdan Festetics megjelentette az első, 1817-ben megrendezett Helikonra beküldött magyar nyelvű műveket. E kötet  reprint kiadása most  jelent meg a városi könyvtár jóvoltából. (Ezt és a Helikon 200 című művet pénteken mutatták be.). Csütörtök este a  színházban egykori Helikonosok gáláját láthatta a közönség. Itt  elismeréseket   adtak át mindazoknak, akik jelentős szerepet vállaltak, vállalnak a Helikoni Ünnepségek szervezésében, rendezésében.

Pénteken tartotta ünnepi ülését a képviselő-testület a Balaton színházban. Az eseményen több testvérváros küldöttsége is részt vett - köztük Székelyudvarhely,  melynek fotóklubjának műveiből tárlat is nyílt. A Város Tiszteletbeli Magisztrátusa előző napi  ülésén elhangzottakat, a szervezet  városfejlesztési tervekkel kapcsolatos véleményét dr. Kukorelly Pál tolmácsolta, majd Ruzsics Ferenc polgármester mondott beszédet.

-  Büszke vagyok arra, hogy részese lehetek ennek az átfogó megújulásnak. Örülök, hogy mi, a mai keszthelyiek is hozzátehetünk valamit ahhoz a városhoz, amit olyan nagyformátumú személyiségek eredményei gazdagítanak, mint a 620 éve elhunyt Csáktornyai Laczkfi István nádor, a gersei-Pethő család, vagy a város újkori történelmében meghatározó szerepet játszó, legtöbbet emlegetett és a keszthelyiek szívéhez legközelebb álló tolnai Festetics család, vagy akár az ugyancsak kiemelkedő Reischl család. Ők a méltó példa arra, hogy megtanuljuk tőlük a közügyek önzetlen szolgálatát, a mindenkoron a város érdekét előtérbe helyező gondolkodást.

Népszerűség és tekintély nem jár automatikusan a ranggal vagy hivatallal. Az őszinte elismerés, a lakosság tisztelete csak hitelességgel érhető el. A közbizalom olyan megtiszteltetés, melyhez fel kell nőni, és amelyhez csak a megfelelő alázattal és tisztességgel lehet közelíteni. Olyan kötelességvállalás, melynek során a képviselőt soha magánérdek, sem bosszú, sem politikai pártállás nem vezethet, hanem csak a közügy önzetlen szolgálata.

Akinek mind a kortársak elismerése, mind az utókor tisztelete kijár, és akit évszázadokon túl is megőriz egy város emlékezete, az nagyon jól végezte a maga dolgát, amelyre felesküdött. Ezek az emberek, családok ilyen történelmi személyiségek voltak, akikre évszázadok elteltével is példaként tekinthet vissza a ma embere, mi mindannyian. Az ilyen emberek viszik előre a világot, ők lendítenek egy várost a fejlődés irányába, és ők azok, akiknek emléke előtt évszázadokkal, évtizedekkel később fejet hajthatunk.

A nagyformátumú elődök igencsak magasra tették a lécet, s városvezetőként be kell vallanunk, nem mindannyiunknak és nem mindig mindenkor mindenben sikerül megugranunk azt. A tiszteletet és alázatot nemcsak az elődöknek, de a velünk élőknek is meg kell adni, s a mindennapokban, de egy-egy fejlesztés, beruházás megtervezésekor is meg kell őrizni, tisztelni és tovább kell fejleszteni elődeink munkáját.

Amerre tartunk, és ahova szándékaink szerint elérni kívánunk, az út folyatása elődeink által megkezdettnek, az ő eredményeikből indul, és a fejlődés útját követi. Ezen a fejlődési úton azonban mindvégig szem előtt tartjuk az általuk teremtett értékeket, és minden megújítási szándékunk a múlt örökségének tiszteletén alapul - mondta a polgármester. Itt  jelentette be,, hogy az eredetileg ideiglenes temetkezési helynek szánt Fő téri templom helyett jövőre  újratemetik gróf Festetics Györgyöt, hogy a  megújult Mauzóleum szolgálhasson örök nyughelyeként.

A polgármester beszéde után adták át a város  által alapított kitüntetéseket.

Keszthely Város Díszpolgára címet vehetett át dr. Horváth József, aki elsőként valósította meg a Pannon Egyetemen a növényorvos képzést, hozott létre agráregyetemi virológiai laboratóriumot és vezetője volt az első növénytermesztési és kertészeti doktori iskolának.

Keszthely Városért kitüntető címet érdemelt ki a Evangélikus Egyház Keszthelyi Gyülekezete: a kitüntetést Honthegyi Zsolt lelkész vette át, valamint a Keszthelyi Református Egyházközség- az elismerést Zichy Emőke lelkész és Györke Zsombor világi gondnok vette át.

Keszthely Város Szolgálatáért kitüntetésben részesült dr. Gábor Hajnalka, a város volt aljegyzője, Kiss Katalin, a Farkas Edit Római Katolikus Szakközépiskola igazgatója, valamint Zámbóné Hajdu Andrea Mária, a Tourinform iroda munkatársa. Posztumusz Keszthely Város Szolgálatáért díjjal ismerték el Nagy Aladárné Unger Veronika idén tavasszal elhunyt órásmestert.

Keszthely Város Egészségügyéért díjat vehetett át Dr. Novák Péter , a kórház szülészeti-nőgyógyászati  osztályának vezetője.

Keszthely Város Szociális Ellátásáért díjban részesült Szalai Sándor, a Látásfogyatékosok Keszthelyi Kistérségi Egyesülete elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!