Hírek

2017.06.08. 08:31

Életfogytig tartó fegyházat kapott a zalaegerszegi gyilkosságért

Életfogytig tartó fegyházban letöltendő szabadságvesztésre ítélte csütörtökön az egerszegi törvényszék dr. Gergye Tamás vezette tanácsa azt a 30 éves férfit, aki tavaly június 25-ére virradóan egyedülálló idős nőt ölt meg a lakásában és elvitte a pénzét, 90 ezer forintot.

Arany Gábor

Az ítélet több mint egy órán át tartó indoklását többször zavarta meg a vádlott népes rokonsága hangos megjegyzésekkel bekiabálásokkal. Többen nemtetszésüknek  hangot adva hagyták el a termet,  volt aki attól sem riadt vissza, hogy a bírót személyében  sértegesse.  A vádlott,  a zalaegerszegi F. Csaba e közben hol a rokonait próbálta csitítani, hol a bíróság munkáját kritizálta. Dr. Gergye Tamás az ítélet indoklásakor leszögezte, a vádiratban megállapított tények nyertek bizonyítást. Mint visszaidézte, Farkas Csaba először tagadta a bűncselekmény elkövetését. Ezután arról beszélt, hogy azon az éjjelen kényszerítették a Hock János utcai házba bemenni, végül beismerte, hogy ő bántalmazta az idős nőt, de arra hivatkozott, hogy ijedtében ütötte meg. Végig tagadta azt, hogy pénzt, vagy bármilyen értéket hozott volna el tőle.

Az viszont tény, hogy a férfi mindenáron pénzt akart szerezni mert élettársa elhagyta és csak akkor volt hajlandó visszatérni hozzá, ha elmegy érte Gödöllőre. F. Csaba a rokonaitól 14 ezer forintot kapott, de ez nem volt elég tervei megvalósításához. Június 24-én este váltás ruhát, kesztyűt vett magához, majd az éjfél utáni percekben bemászott a Hock János utcai családi ház udvarára. Az ajtót befeszítette és az udvaron magához vett 90 centis vasrúddal az ágyában alvó idős nő fejére sújtott legalább kétszer. Ezután teljesen felforgatta a lakást értékek után kutatva, majd távozása előtt kávét, tisztítószereket szórt szét, hogy nyomait elleplezze. F. Csaba védekezésében azt állította, hogy csak a lopás szándékával ment be a házba, amiről úgy gondolta, hogy lakatlan. Már végzett a kutatással, amikor a zajra felébredt a nő és rászólt, ettől megijedt és megütötte. Dr. Gergye Tamás rámutatott, ez a védekezés  cáfolható. A ház környezete teljes rendezettséget mutatott, egyértelműen  jelezve, hogy ott lakik valaki. A lakás pedig olyan mértékben volt feldúlva, hogy annak zajára nemcsak a kutatás végén ébredt volna fel a nő, akinek testhelyzete is arról árulkodott, hogy álmában érte a támadás. Az eltűnt pénz nagysága pedig abból tudható, hogy az áldozat minden napjáról pontos feljegyzéseket vezetett, feltüntetve forintra az összes pénzmozgást, e szerint június 24-én 90 ezer forintja volt még. A lakásban viszont csak üres pénztárcákat és táskát találtak a nyomozók. A férfi 108 percet tartózkodott az ingatlanban, ahogy ezt a szomszéd épület biztonsági kamerája rögzítette. Ezt követően megpakolt hátizsákkal távozott, ruhát, cipőt cserélt a közelben, majd még aznap reggel Gödöllőre utazott élettársáért. A következő napokban szinte költekezésbe kezdett, egyebek mellett Keszthelyen éjszakai szórakozóhelyeken fordult meg, márpedig erre a rokonoktól kapott 14 ezer forintból biztos nem tellett volna.

F. Csabát a bíróság nyereségvágyból, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölésben mondta ki bűnösnek és életfogytig tartó, fegyházban letöltendő szabadságvesztésre ítélte, valamint 10 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. A feltételes szabadságra bocsátás legkorábbi időpontját 27 évben határozza meg a törvényszék.

Az ügyész tudomásul vette az ítéletet, a vádlott és védője enyhítésért fellebbezett, így az nem jogerős. A vádlott továbbra is előzetes letartóztatásban marad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!