Hírek

2017.04.19. 18:05

A Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány nemzetközi programja segítené a hallgatókat

Orosztony - Portugál, illetve angol egyetemekkel és "zöld" civilekkel együttműködve karriertanácsadó programot bonyolít a zalai faluban székelő, ám az ország minden részén működő Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány.

Varga Andor

A csúcsrendezvény április 26-án a témába vágó konferencia lesz a gödöllői egyetemi kampuszon, ahol az érdeklődők külföldi szakemberek tanácsait is meghallgathatják a tekintetben, hogyan építsék tudatosan karrierjüket.

- Sokan, talán túl sokan is tanulnak természetvédelmet itthon - fogalmazott dr. Klein Ákos, a Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány elnöke. - Ők jó esetben elsajátítják a szakmai kompetenciákat, ám a munkaerő-piaci érvényesülés módjairól nem beszélnek nekik. Más szakterületeken duális, gyakorlatorientált képzés zajlik, a hallgatók már az iskolai évek alatt dolgoznak, pénzt keresve és ismereteket szerezve. Mi azonban nagyon messze vagyunk ettől: fővárosi egyetemek esetében a terepi munka annyit tesz, hogy a biológus-jelöltek néhány napos terepgyakorlatra kimennek például a Sas-hegyre. Arról pedig senki nem beszél nekik, hogy a munkáltatók amúgy is szűk körében milyen fajta tudás a keresett mostanság.

Dr. Klein Ákos gyöngybagollyal. Tragikusan szűk lehetőségek Fotó: Varga Andor

Ezen a helyzeten persze egy pár órás konferencia sem változtathat alapvetően, a program azonban hosszabb távon is segítene: létesült egy honlap, ahová rengeteg segédanyagot töltenek fel zömében 3-5 perces, angol nyelvű videók formájában. Klein Ákos azt mondta: a pályázat két éve alatt ezt a felületet igyekeznek beüzemelni, a feladatot pedig reményeik szerint menet közben a felsőoktatási intézmények veszik át.

- Öt-tíz éve Dunát lehetett rekeszteni a természetvédelmi végzettségű fiatalokkal, ez a helyzet mára javult, de az évente kiadott 5-600 diplomához képest a munkaerő-piaci lehetőségek ma is tragikusan szűkek - folytatta az elnök. - A programunk csak a probléma tüneti kezelésére lehet jó, a mélyreható változásokhoz felsőoktatási koncepcióváltásra lenne szükség. Régi vesszőparipám, hogy a természetet nem mi, „okleveles zöldek" fogjuk megvédeni. Az lenne üdvözítő, ha a maga szakterületén a közgazdásztól a bölcsészig mindenki kicsit természetvédő is lenne. Ha minden képzésben horizontálisan szerepelnének a természetvédelmi ismeretek. Egyszer talán eljutunk ide is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!