Hírek

2016.10.20. 18:20

Hála az '56-os hősöknek - A megyében négy nap alatt teljes rendszerváltás történt

Zalaegerszeg - Ha megérjük, hogy ez az ország kitisztul, legalább két-három ügyben közös nevezőre jut, és nem fütyüli ki az 1956-os ünneplőt, hanem piedesztálra emeli, van esély arra az összefogásra, amit a háború utáni években már egyszer megmutatott.

Arany Gábor

Ezt Kiss Bódog Zoltán, a POFOSZ Zala megyei szervezetének elnöke fogalmazta meg a megyeházán csütörtökön a megyei önkormányzattal és a Zala Megyei ’56-os Hagyományőrző Egyesülettel közösen tartott megemlékezésen.

- Minden hálát és tisztelet megérdemelnek azok az emberek, akik kiálltak magyarságukért - fogalmazott.

- Ők azok, akik mindent otthagytak azért, hogy hazánk független lehessen - fogalmazott Kiss Bódog Zoltán. - Fejet hajtok azok előtt, akik életüket áldozták, vagy bátorságukért bebörtönöztek, megaláztak, évtizedig viselték meghurcolásukat, s volt, aki ebbe tönkrement. Hálát adok azért, hogy ezeknek az embereknek a becsületét sikerült visszaadni és köszönetet mondani hatvan évvel ezelőtti tettükért. Zalában négy nap alatt teljes rendszerváltás történt. Elzavartak minden párttitkárt, gazembert és a települések legtisztességesebb embereit választották meg vezetőknek. Megalakultak a nemzeti bizottságok, felálltak a nemzetőrségek. Itt nem fasiszták, nem imperialista ügynökök, nemzetárulók ügyködtek, ahogy Kádár János megbélyegezte őket, hanem tisztességes magyar emberek, akiket demokratikus módon választottak meg. Megyénkben ötezernél többen vállaltak szerepet azért, hogy megszabadulva a szörnyűséges rákosista terrortól végre szabad, demokratikus ország épüljön - fogalmazott.

Dávid Zoltán (jobbról) a lenti forradalmi eseményekben vett részt. Ezért, valamint fegyverrejtegetésért anno 11 hónap börtönre ítélték. Az emlékplakettet Kiss Bódog Zoltán nyújtotta át; balján Pácsonyi Imre és Stárics Roland, a Zala Megyei ´56-os hagyományőrző Egyesület elnöke (Fotó: Katona Tibor)

Kiss Bódog Zoltán beszéde végén külön köszönetet mondott azért is, hogy a kormány 13,5 milliárd forintot költött az 1956-os forradalom és szabadságharc jubileumi megemlékezéseire, és hogy Zalaegerszeg város önkormányzata 36 millió forintot biztosított erre a célra.

- A megemlékezés alkalom arra is, hogy megfogalmazzuk a kérdést magunknak, mit tettünk volna mi a helyükben. Ezt minden, a hazája iránt elkötelezett ember felteszi magának - fogalmazott az ünnepséget megnyitó beszédében Pácsonyi Imre, a megyei közgyűlés alelnöke. - Az itt ma elismerésben részesülők már válaszoltak erre és bizonyítottak - mondta.

Az ünnepségen az 1956-os eseményekben aktív szerepet vállaló Zala megyei résztvevőknek, illetve az elhunyt hősök meghurcolt hozzátartozóinak emlékplaketteket adtak át. A köszönet apró tárgyi kifejezését huszonheten vehették át.

Az ünnepséget követően a résztvevők megkoszorúzták a forradalmi események emléktábláját a megyeháza falán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!