Hangulatos nyáresti holdfogyatkozás Bánfalvi Péterrel

2017. augusztus 08., 20:45 szerző: Hajdu Péter fotós: Pezzetta Umberto
komment
ZALAEGERSZEG Jó ideig fürkésztük a keleti égboltot. Esténként még sokáig uralkodik a Nap erős fénye, de egyszercsak a Páterdomb képezte horizont mögül felbukkant Luna. Szégyenlősen, arcát félig eltakarva.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Na jó, ez túlzás, nem félig, hanem csak negyed részéig borult árnyékba tegnap este a telihold, s mint foghúzás után a rendelőből kilépő szégyenlős beteg, arcára kendőt terített. És e képzelgés helyett a valóság: a Landorhegyi utca melletti téren este nyolc körül lakók kíváncsi csapata gyűlt össze Bánfalvi Péter amatőr csillagász távcsöves holdfogyatkozás-bemutatójára.

A Hold felszínének negyedrészét takarta el Földünk árnyéka

- Teliholdkor a Hold bolygónk körüli keringő mozgása során időnként árnyékba merül. Van időszak, amikor a Föld árnyéka teljesen eltakarja néhány órára, most azonban csak részleges holdfogyatkozás van, égi kísérőnknek közel a negyedrészét borítja be Földünk árnyéka.

Kicsiknek és nagyoknak egyaránt nagy élményt jelentett Bánfalvi Péter (képünk bal szélén) távcsöves holdfogyatkozás-bemutatója Fotó: Pezzetta Umberto

Évente egy vagy két alkalommal lehet ezt látni, idén azonban ez az egyetlen ilyen megfigyelhető jelenség - magyarázta Bánfalvi Péter az érdeklődőknek, akiknek a felállított távcsövön át gyönyörű látványban volt részük. Később a nemzetközi űrállomás száguldását is láthatták az égen.

 

 

Hajdu Péter

2017. augusztus 08., 20:45 szerző: Hajdu Péter fotós: Pezzetta Umberto

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...