Hírek

2016.07.05. 15:39

Harminc nap elzárást kapott a zaklató

Zalaegerszeg – Rács mögé kell vonulni a zaklatónak. Az egerszegi törvényszéken kedden hozott végzés szerint harminc nap, büntetés-végrehajtási intézetben letöltendő elzárást kapott az a 25 éves fiatalember, aki zaklatta, rágalmazta volt barátnőjét, és intim képet is közzétett róla a világhálón.

Arany Gábor

K. Zakariást zaklatás, valamint aljas indokból, nagy nyilvánosság előtt, jelentős érdeksérelmet okozó rágalmazás és személyes adattal visszaélés miatt elzárásra és a bűnügyi költség megfizetésére ítélte az egerszegi járásbíróság még áprilisban - nem jogerősen.

A fiatalember párkapcsolata 2014 márciusában ért véget, mert barátnője szakított vele. Ezt a férfi nem fogadta el, és rendszeresen kereste volt barátnőjét először telefonon, majd internetes üzenetekkel. A lány próbálta letiltani az elérhetőségét, de K. Zakariás újabb profilokat hozott létre és így került érintkezésbe vele. Az év szeptemberétől négy hónap alatt több száz üzenetet küldött neki, különböző e-mail címekről indított levelekkel is kereste. Az üzenetek november közepétől alpárian sértegető stílusúvá váltak. A lányt már élete tönkretételével fenyegette, a házuk felgyújtását helyezte kilátásba, s hogy az apját feljelenti az adóhatóságnál. A véleményét falfirkaként is közzétette egy oktatási intézménynél. A fiatalember 2014. december 9-én az internet pöcegödre néven ismert oldalra intim körülmények között készült fotót töltött fel a barátnőjéről, nevével, elérhetőségével. Ez után lejárató kommentet fűzött mellé. A fiatalember az oldal linkjét elküldte a lány édesapjának, akivel telefonon is közölte a véleményét.

Bár az első fokú tárgyaláson a fiatalember bizonygatta, hogy megbánta, amit tett és bocsánatot kért, ez nem tűnt meggyőzőnek. Az elzárásról szóló ítélet ellen a vádlott fellebbezett felmentés, illetve enyhítés érdekében. Előbbit a keddi törvényszéki nyilvános ülésen védője visszavonta és csak az enyhébb büntetésre vonatkozó fellebbezést tartotta fent: a szabadságmegvonás helyett közérdekű munka kiszabását kérte. Utalt rá, védence viselkedése nem az egészséges mentalitású fiatalokra jellemző, nem teljesen normális. Ezt magyarázhatja, hogy évek óta jellemzik őt orvos által is kezelt magatartási zavarok.

A törvényszék dr. Magyar Károly vezette büntetőtanácsa az első fokon hozott ítéletet helybenhagyta. Mint az elnök egyebek mellett kiemelte, megyénkben elszaporodtak a hasonló ügyek. Sokan nem tulajdonítanak jelentőséget az ilyen viselkedésnek, de a törvény szigorával kell fellépni ellene. A kiszabott büntetés pedig arányos azzal, amit a vádlott tett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!