Hírek

2015.04.03. 10:36

Hét fix traffipax Zala megye útjain

Zalaegerszeg – Zala megyébe hét helyre telepítenek fix traffipaxot a VÉDA program részeként. Erről értesült az egyik hazai autós érdekvédelmi szervezet.

Gyuricza Ferenc

A Forensis Autóklub információ szerint még 2015-ben az ország mintegy 130 különböző helyszínén helyeznek ki az utak mentén olyan intelligens traffipaxokat, amelyek a közelmúltban üzembe helyezett mobil eszközökhöz hasonlóan nemcsak a sebességmérésre lesznek alkalmasak, de egyebek mellett a biztonsági öv használatának az elmulasztását, a záróvonal átlépését, a tiltott vagy szabálytalan sávváltást, az irányjelzők használatának elmulasztását, illetve a vezetés közben kézben tartott készülékkel történő mobiltelefonálást is képesek lesznek kiszűrni, valamint azt dokumentálni.

Az érdekvédelmi szervezet a fix traffipaxok telepítésének tervezett helyszínéről is megszerezte az információkat, ezt a héten közzé is tették honlapjukon. Eszerint megyénkben hét különböző helyszínen kell számítanunk ilyen berendezések telepítésére. Ezeket a traffipaxokat zömében belterületekre helyezik ki, de a tervek közt szerepel egy külterületi pont is. (Folytatás hasonló címmel lapunk 2. oldalán.) (Folytatás az 1. oldalról.) A megjelölt helyszínek között szerepel Zalaegerszegen a Balatoni út 36., Nagykanizsán a Kaposvári út 33., valamint Lentiben a Kossuth út 30. szám előtti pont. Az autóklub adatai szerint a telepített berendezésekből jut még Vonyarcvashegyre (Fő út 12.), Zalaapátiba (Kossuth út 14.), Zalabaksára (Rákóczi út 91.), illetve Zalasárszeg külterületére, a 7-es út mellé is, utóbbi pontos helyszínét nem jelöli a forrás.

A rendőrségtől már korábban érdeklődtünk, hogy Zalában hova terveznek fix sebességmérőket, akkor az ORFK-tól azt a választ kaptuk, hogy a VÉDA rendszer berendezések telepítéséről később döntenek, s akkor kívánják a közvéleményt tájékoztatni. Az új információk kapcsán megkerestük az egyik érintett helyszín, Zalabaksa polgármesterét. Horváth Ottó kérdésünkre annyit mondott, a községet illetően valósnak tűnik az értesülés, hiszen a település azon pontján már meg is történt a közművek felmérése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!