Hírek

2017.07.18. 16:25

Hétfőn kezdődik a régi idők hangulatát idéző retró véradó hét a megyeszékhelyen

ZALAEGERSZEG A nyár a vakáció, a szabadságolások ideje, és ez érződik a véradásokon, mert ilyenkor nehezebb az önkénteseket is elérni, miközben a kórházaknak ugyanúgy szükségük van a vérkészítményekre.

Arany Gábor

- A Magyar Vöröskereszt a második világháború idején, 75 évvel ezelőtt kapcsolódott be a térítésmentes véradás szervezésébe - idézte fel a kezdeteket dr. Baracskai Józsefné, a karitatív szervezet megyei igazgatója.

S ha már történelmi visszatekintés, az 1859-ben osztrák és francia-szárd csapatok között megvívott solferinoi csata borzalmai láttán Jean Henry Dunant svájci üzletember kezdeményezésére jött létre 1863-ban a segélyszervezet, amely jelképének a svájci zászló inverzét választotta. Innen származik a Vöröskereszt. Magyarországon 1881-ben jött létre a segítségnyújtás újfajta szervezete, amely 1921-től lett tagja a Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Nemzetközi Szövetségének. Az egészségügy tömegszervezetévé vált a Vöröskereszt, ebből fakadóan természetes feladatának tekintette az ingyenes véradások szervezését. A háború után megyénkben a véradó mozgalom 1953-ban indult be. A sokszoros véradókat először 1954. november 27-én tisztelték meg kitüntetésekkel. Erre emlékezve zalaegerszegi vöröskeresztes kezdeményezésre a karitatív szervezet 1988-tól a véradók napjaként is megünnepli november 27-ét.

Dr. Baracskai Józsefné: - A Vöröskereszt 75 éve szervezi az országban a térítésmentes véradást

- Rendszeresen járták aktivistáink a vidéket, és ezek a véradások szinte ünnepszámba mentek a falvakban. Sütöttek, főztek, vendégül látták a donorokat, akik megtiszteltetésnek vették, hogy számítanak a segítségükre. Az önkéntességet számon tartották a brigádmozgalomban, az iskolai tanulmányok értékelésekor, a véradók igazolványt is kaptak, amiben vezették, hogy hány alkalommal nyújtották a karjukat - mesélte. - Ennek hangulatát igyekszünk visszaidézni a pár éve bevezetett retró véradásainkkal, amikor virslivel és sörrel vendégeljük meg a donorokat - tette hozzá.

Ilyen, régi időket idéző hangulatú akciót tartanak jövő héten, július 24-től 28-ig Zalaegerszegen. Mindennap 8 órától fogadják a donorokat, akiket szponzoroknak köszönhetően vendégelnek meg. Tavaly 282 véradó kereste fel a retró programot, idén háromszázra számítanak.

A megyei igazgató nem felejtette el megemlíteni, hogy azokban az években komoly segítségünkre volt a honvédség, ahol mindig megfelelő számban találtak jelentkezőket. Tény, ebben közrejátszott az is hogy a sör meg a virsli mellé szabadság is járt a kiskatonáknak.

450 ml vér és még három kémcsőnyi az utólagos ellenőrzéshez

- Ez számunkra ideális helyzet volt, mondhatni, kegyelmi állapot, hiszen jó fizikai állapotban lévő, egészséges fiatalemberek adtak vért. Minden megváltozott azonban a hadsereg átalakításával, hiszen Zala megyében megszűnt az összes laktanya, az így keletkezett űr betöltéséről gondoskodnunk kellett. Csak összehasonlításképpen: anno évente 19-20 ezer egységnyi (4,5 deciliter) vért adtak, ez a szám most 12-13 ezer - magyarázta. - Az igazsághoz tartozik, hogy az orvostudomány fejlődésének köszönhetően a kevesebb vér is elegendő az igények kielégítésére. Úgy lehet számolni, hogy Zala megyében évente 14 ezer egységnyi vér fedezi a szükségleteket, a magyar egészségügy pedig 450-500 ezer egységnyit igényel. Ezt egyenletesen kellene biztosítani, azaz nálunk 240-250 egységnyi vért hetente, azonban nyáron, a szabadságolások idején, valamint az év végi ünnepekkor kevesebb donor jelentkezik. Ezt a hullámzást próbáljuk áthidalni az említett retró véradással. Igyekszünk eljutni a fiatalokhoz is, de úgy látjuk, hiába hirdetünk számukra komoly jutalmakkal véradóversenyeket, veszünk részt az ifjúságnak szóló fesztiválokon, diáknapokon, nem látszik az eredménye. Talán a családi indíttatás és példa, az iskolai nevelés vagy a személyes érintettség segíthetne ezen. Úgy tapasztaljuk, hogy azok a középiskolások, akik a közösségi szolgálatukat a Vöröskeresztnél teljesítik és segítenek a véradások szervezésében, nagyobb valószínűséggel lesznek donorok, mert látják, hogy ez milyen fontos. Ez az, amit már gyerekkorban el kellene mondani mindenkinek - gondolkodott hangosan.

Bejegyzések a vendégkönyvben

Nem mindenki gyerekkorában jut arra a meggyőződésre, hogy így segít embertársain. Hétfőn az egerszegi véradó állomáson járva például a 3B Hungária dolgozóival találkoztunk, akik szervezetten jöttek, köztük a 46 éves Gyenese Sándor, aki második alkalommal vállalkozott véradásra. Mint elmondta, kollégái ösztönzésére szánta rá magát. Hasonlóan a kezdők közé tartozott a 23 éves Zsohár Tamás, aki harmadik alkalommal nyújtotta karját. Kollégái példája mellett a családi minta is ösztönözte, hiszen ötvenszeres véradó is akad a rokonságban. Szintén a rutinosak közé tartott az 59 éves kehidakustányi Kogulpauer József, aki 67 alkalommal fordult meg véradáson, évente háromszor is rászánva erre az időt. Szerencsére önzetlensége nem ritka, mert az előtérben belelapozva a vendégkönyvbe találkoztunk a 70., sőt a 150. véradást ünneplő bejegyzéssel is.

Laboratóriumi vizsgálatra várnak a vérrel teli kémcsövek

A megyei igazgató hozzátette, hogy Zala megye aprófalvas szerkezete sem kedvez a véradó mozgalomnak, hiszen 400 lakosnál kisebb településen csekély eredményt lehet elérni, így a 258 zalai településből 91 marad, ahol véradást lehet szervezni. Ebben a megyében működő 183 vöröskeresztes alapszervezet hatezer tagja segíti a munkájukat.

- A véradás azon túlmenően, hogy az életet jelentő segítség lehet másoknak, a donorok számára is hasznos, mert rendszeres, olyan szintű orvosi vizsgálaton esnek át, ami megfeleltethető az úgynevezett menedzserszűrésnek - emelt ki végezetül még egy szempontot Benkő Lászlóné, a Vöröskereszt zalaegerszegi, területi vezetője.

MINDEN EGÉSZSÉGES FELNŐTT EMBER

Véradónak jelentkezhet minden 18 és 65 év közötti, legalább 50 kiló testsúlyú egészséges felnőtt. A férfiak 5-ször, a nők maximum 4-szer adhatnak vért évente, legalább 56 nap szünetet tartva. A véradáshoz a fényképes, személyt azonosító igazolvány (útlevél, jogosítvány, diákigazolvány) és TAJ kártya, illetve a lakcímünket igazoló kártya is szükséges. Alkalmanként egységnyi, azaz 450 ml vért vesznek és még három kémcsőnyit az utólagos ellenőrzésekhez. Ez 5-10 perc, míg a teljes processzus a vizsgálatokkal, adminisztációval 30-40 perc, ha nem kell valamilyen okból várni. A levett vérből vörösvérsejt-koncentrátum, plazmakészítmények és vérlemezke-koncentrátum készül, így egy egység teljes vér három beteg életén segíthet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!