Hírek

2016.05.29. 15:06

Hőseinkre emlékezve

Megyeszerte megemlékeztek vasárnap a magyar hősökről, ezzel tisztelegve szüleink, nagyszüleink küzdelmei, a hazánkért hozott áldozatai előtt.

Korosa Titanilla

A hősök napja a kegyeletadás mellett a béke jelentőségére hívja fel a figyelmet. Azt üzeni a kor emberének, hogy becsülje meg: háborútól mentes időben és helyen élhet. Ezt Vadvári Tibor fogalmazta meg a megyeszékhelyen vasárnap tartott megemlékezés szónokaként. A Hősök kertjében zajló ünnepségen a város alpolgármestere kiemelte, a béke jelentőségét hangsúlyozni különösen fontos a gyermekek esetében.  A fiatalokat az erőszak, az agresszió naponta megkörnyékezi a médiumokon át. Május utolsó vasárnapja, a hősök napja arra ébresztheti rá őket, hogy a valódi háborúk valódi áldozatokat, valódi halottakat kívánnak. Arra is intett, ne feledjük 1956 hőseit, áldozatait és azokat sem, akik a békés hétköznapokon a közrend, a közbiztonság védelmében adták életüket.

Beszéde után elsőként a Nemzetközi Szent György Lovagrend zalai tagjai megkoszorúzták az I. világháború 126 áldozatának emlékművét, amely 1922. augusztus 20-a óta teszi el nem feledhetővé alakjukat. Ezt követően a második világégésben életüket áldozó 184 zalaegerszegi katona gránitlapokból állított mementójánál az önkormányzat és az állami szervezetek vezetői, valamint civilek helyezték el az emlékezés virágait, koszorúit.

Köbli Tamás plébános helyez el mécsest az emlékműnél. Mögötte Drávecz Gyula alpolgármester (jobbra), Gerencsér János és Kiss Tamás településrészi képviselő (balra)

Vasárnap Lentiben, a bárszentmihályfai városrészben lévő emlékműnél   tábori misét tartott Köbli Tamás plébános  a hősök tiszteletére. A hősi emlékművet   1948-ban, a II. világháború után állíttatta a település közössége közadakozásból. Az emlékmű nemcsak a második, hanem az első világháborúban harcolt helyi katonák előtt is tiszteleg,  mintegy 50  honvéd neve olvasható az oszlopon. A szentmisét követően helyiek és önkormányzati képviselők helyeztek el itt koszorút és mécseseket. Vasárnap tartották a hagyományos városrészi búcsút is.   Délután a gyerekeket szórakoztató program várta, később labdarúgó mérkőzést rendeztek. A helyi asszonyok perecet sütöttek a közösségi kemencében, majd bállal zárult a nap.

A nagykanizsai városi ünnepségre a kiskanizsai templom mellett, a millenniumi emlékparkban került sor tegnap délután. Az ünnepélyes zászlófelvonás után Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő mondott beszédet, hangsúlyozva: hőseink hűsége és kitartása minket is kötelez.

– Emléküket nem lehet eladni egy tál lencséért, nem lehet elvtelenül meghajolni a szabadságunkat és függetlenségünket csorbítani akaró külső erők előtt – jelentette ki. – Nem folyhatott hiába az évszázadok alatt az óceánnyi magyar vér. A hazát meg kell védeni, a nehezen kivívott szabadságot meg kell őrizni. A magyar múlt arra szólít minket, álljunk ellen a brüsszeli bürokratáknak, ne hagyjuk, hogy diktátumaikkal sárba tiporják ezeréves államiságunk, az egyre jobban teljesítő Magyarországot!

Majd vitéz lovag Erdős László nyugalmazott honvéd ezredes mondott beszédet, kiemelve: szomorú, de szégyenszemre sokan nem tudják, hogy május utolsó vasárnapján azon hőseinkre emlékezünk, akik vérüket áldozták azért, hogy ez a kis Haza itt, Közép-Európában megmaradhasson. Márpedig az a nép, amelyik elfelejti múltját, elveszti jövőjét is, mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!