Hírek

2015.10.01. 16:42

Idősek ünnepe: fontos értékeket őriznek

Zalaegerszeg, Nagykanizsa - Október elseje az idősek világnapja, ez alkalomból számos településen köszöntik az ezüstgeneráció tagjait.

Pásztor András

Mintegy háromszáz nyugdíjas jelenlétében zajlott csütörtökön az idősek világnapi ünnepség Zalaegerszegen, a Keresztury VMK-ban. Az intézmény és az Életet az éveknek Zala Megyei Szövetsége közös megemlékezésén 18 klub vett részt, az egerszegiek mellett zalalövői, zalaszentgróti, gellénházai stb. közösségeket képviselve.

A megjelenteket Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere köszöntötte, fejet hajtva azon generáció előtt, amely ezt a várost, s az országot felépítette. Ezt az örökséget kötelesség méltó módon ápolni, ezért az önkormányzat kiemelt figyelemmel fordul az idősek felé. A rendezvényt Pácsonyi Imre, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke nyitotta meg, hangsúlyozva, milyen sok fontos érték őrzője e korosztály. A falusi udvarokban náluk még akad baromfi, s nem csak nyírott gyep, s a tuják helyett virágoskert illatozik. Kiemelte azt az értékmentő munkát, amit a hagyományápolásban, a civil térben végeznek. Ezután díjátadók következtek.

Az Idősbarát Önkormányzat díjat idén Mikekarácsonyfa és Pakod polgármestere, Szabó Józsefné, valamint Halek László vehette át. Az indoklást és az értékelés szempontjait Boda Lászlótól, a Zala Megyei Idősügyi Tanács elnökétől hallhattuk.

Szabó Józsefné, Pácsonyi Imre és Halek László, a háttérben pedig a háromszáz vendég (Fotó: Pezzetta Umberto)

Az ünnepség keretében vehették át elismeréseiket az amatőr alkotói pályázat díjazottjai is. Az összejövetel ajándékműsorral és zenés-táncos vendégséggel zárult.

Nagykanizsán csütörtökön sportnappal folytatódott az idősek ünnepi hete. Idén az eddigi legnépesebb mezőny gyűlt össze, 16 nyugdíjasklub, vagy baráti társaság csapata vágott neki a próbatételnek.

– Az idősek több sportágban is összemérhetik tudásukat, például sakkban, asztaliteniszben és kosárra dobó versenyt is rendeztünk a számukra – mondta Horváthné Hegyi Erzsébet szervező, hozzátéve: az egyéni versenyszámok mellett a csapatok különböző sorversenyekben is részt vehettek.

– Fiatalon szinte minden sportot kipróbáltam és ha megerőltetném magam, még most is menne a futás – büszkélkedett Pálfy Gyula, aki a maga 90 esztendejével az egyik legidősebb résztvevője volt a sportnapnak. – A kosárra dobásban szeretném magam kipróbálni, remélem ragadt rám valami az elmúlt évtizedek alatt, a nejem ugyanis régen kosárlabdázott, utánpótlás válogatott volt – árulta el az öregúr, majd ahogy azt kell, bevágta a büntetőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!