Hírek

2015.07.26. 16:18

Ismét megrendezték a Puszika Oszika flúgos futamot

Zalaszentgrót – A hét végén ismét megrendezték a Puszika Oszika flúgus futamot a Zalán, nem utolsósorban környezetvédelmi céllal.

Szalay Csaba

A rendezvény ötletgazdája és fő szervezője, Bangó Dezső, vagy ahogy sokan ismerik: Oszi három évtizede családi csónaktúrát akart lebonyolítani a Zalán, de a folyóba hordott rengeteg szemét, bedőlt fa ezt lehetetlenné tette. Ezért a barátaival hozzáfogott a meder megtisztításához és – hogy ez hangulatosabban menjen – tíz éve „flúgos futam” keretében takarítják a folyót Zalabértől Zalaszentgrótig, az önkormányzatok segítségével.

Szombaton több ezer érdeklődő előtt mintegy 1500 résztvevő érkezett a futamra az ország minden részéből (Sopronból, Budapestről, Szegedről, Pécelről, Szombathelyről, Körmendről, Győrből, Kazincbarcikáról, Pécsről... ). Négyszáz vízi-alkalmatosság (kenu, gumicsónak, épített „járgány”) készült a zalabéri hídnál vízre szállni és eljutni a zalaszentgróti kőhíd után kialakított célig.

A szentgróti Brass Com fúvósainak stílszerűen a víz felett előadott számai után Abaházi Csaba, a Class FM műsorvezetője és Jónás Tamás bűvész közreműködésével Oszi indította a futamot. Először a kenusok (több mint százan) ültek hajóba, majd a gumicsónakosok, végül az „egyéb építmények” kerültek a vízbe és igyekeztek célba érni. Az indulásra várók között a türjei Nemes Barnáéktól megtudtam, azért jönnek, hogy ezzel is tegyenek valamit a folyó és a Zala-völgy tisztaságáért.

Zalaszentgrótról hetedszer érkezett tisztára mosott olajoskannákra szerelt „hajójával” Parragi Róbert, és három társa – ők a móka kedvéért jönnek. Történelmi jelképekkel díszített „dereglyével”, korhű jelmezben készült vízre szállni a Fekete Sereg ifjú Schwarcz Csaba (schwarz = fekete) vezetésével, aki elmondta, számukra ez a két hónapos készülődés egyben a generációk összefogása, mert a díszeket, a jelmezt a nagypapa, Vereczki András festette, aki 78. évével a rendezvény legidősebb résztvevője.

Néhány országos cég csapatépítő tréning gyanánt nevezett a futamra, amely kísérőprogramokban is gazdag volt.

– Pénteken és szombaton koncertek voltak, a vasárnap délelőtt pedig a leszerelés, az elutazás és a takarítás ideje – mondta Bangó Dezső. Szólt a nehézségekről is, például arról, hogy az általuk összegyűjtött hulladék elhelyezését, elszállítását az illetékes csak pénzért vállalja. A hangulatra azonban ez nem nyomta rá a bélyegét.

– Soha ennyien nem szerették meg a Zala folyót, mint amióta ezek a túrák vannak. Aki egyszer volt itt, az mindig el akar jönni – lelkesedett Vereczki András.

Az önkormányzatok (Zalabér, Zalaszentgrót) a futamban kiváló lehetőséget látnak a települések és a térség népszerűsítésére is, ezért is támogatják a rendezvényt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!