Hírek

2016.04.04. 14:53

Isten oltalmában bízva

Nagykanizsa – Kétszázötven éves a Nagykanizsai Piarista Iskola és Óvoda, s a jubileum alkalmából szentmise keretében az intézmény és a közösség egészét felajánlották Mária által a Szentháromságos Egyistennek.

Horváth-Balogh Attila

Az alkalomra nem véletlenül Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén került sor.

– Urunk születése hírül adásának ünnepe a mai, amit magyar nyelvterületen Gyümölcsoltó Boldogasszony napjának is hívnak – mondta a mise kezdetén Nyeste Pál piarista atya, az oktatási intézmény igazgatója. – Rendünk alapítója ezen az ünnepen öltözött be és ajánlotta rendjét Szűz Mária, önmagát pedig a Mindenható Isten pártfogásába. Szerzetesek és világi diákok, tanárok és szülők, mindnyájan Krisztus-hívők, mi is így ajánljuk magunkat az Isten oltalmába.

Egyébként a kanizsai piaristákéhoz hasonló felajánlások nem példa nélküliek a magyar történelemben: gondoljunk csak arra, hogy Szent István királyunk halála előtt országunkat Máriának ajánlotta, rábízva hazánkat Isten anyjára, aki a hiedelem szerint azóta is gondot visel ránk. Kalazanci Szent József pedig ugyancsak nagy Mária-tisztelő volt, ezért választotta a Szűzanyát a piarista rend pártfogójául. Szerzetesi fogadalomtételekor egész életét neki ajánlotta, halálos ágyán akkori és jövőbeli diákjait pedig Istennek ajánlotta.

– Amikor igent mondunk az Isten hívására, akkor azt hasonlóan tesszük ahhoz, ahogy Jézus is tette – fogalmazott Nyeste Pál, immár a szentbeszédében. – Jézus igenje a mi igenünk: „Nézd, jövök, hogy teljesítsem akaratod!” Mi mindnyájan keressük azt a küldetést, amivel az Isten sajátos hivatást ad nekünk. Kinek hamarabb, kinek később visz az útja efelé. Hisszük, hogy a közösség mai igen-je erre az útra és erre a keresésre is szól Vállalni a világ üdvözítéséből reánk eső részt – ez az én igenem és ez a ti igenetek is.

A szentmisében újította meg fogadalmát az egyházi iskola 3 piarista szerzetese, papja, Nyeste Pál, Dósai Attila és Böszörményi Géza is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!