Hírek

2017.08.17. 13:21

Izmos, szőke és francia - Húsmarhák váltották az istállóban a kivágott tejelő állományt

NAGYKANIZSA A tejtermelő ágazatot felszámolta és a megüresedő istállókba húsmarhákat helyezett el az egyazon cégcsoporthoz tartozó Fűzvölgyi Agrár Zrt. és a kiskanizsai Alkotmány Agro Zrt.

Horváth B. Attila

A húsmarha-fajták közül a cégcsoport a Blonde D’Aquitaine-t választotta, melyből törzstenyészetet is létrehoztak. Ezzel a dél-zalai agrárvállalkozások a magyarországi Blonde D’Aquitaine-tenyésztés fellegvárává váltak.

– 2009-ben, amikor a tejágazat mélypontra ért, döntött úgy a cégcsoport vezetése, hogy a veszteséges ágazatot megszünteti, ugyanis literenként 54 forint körüli árat kaptunk a tejért, miközben 100 forint körüli volt az önköltségünk – bocsátotta előre Dr. Nagy Barnabás, a nagykanizsai Alkotmány Agro Zrt. vezérigazgatója és a szintén a cégcsoporthoz tartozó Miklósfai Mezőgazdasági Zrt. termelési igazgatója, az állattenyésztéstudományok doktora. – Abban az évben 600 tejelő tehenünk volt és 400 darabos növendékállományunk. Ezt teljesen felszámoltuk és azonnal elkezdtük a felkészülést a húsmarha ágazat kialakítására. Később Martonvásárról és Taliándörögdről, az ottani törzstenyészetekből vásároltunk 60, illetve 30 szűz üszőt, majd az ezt követő évben további 60–at, s gyakorlatilag ezek az állatok jelentették az induló állomány alapját. Azóta folyamatosan bővítjük a létszámot, s jelenleg 215 tehenünk van, 180 darab körüli növendékünk és 188 darab borjú. Az idei az első év, hogy a húsmarhaágazatunk gyakorlatilag a saját lábán áll és most már kevéske profitot is hoz.

Dr. Nagy Barnabás - Fotó: Szakony Attila

Dr. Nagy Barnabástól megtudtuk, a vágásérett húsmarhákat, pontosabban a választott bikaborjakat Törökországba értékesítik, ahol nagy az igény a fajta kiváló minőségű húsára.

– A Blonde D’Aquitaine (szőke marhaként is ismerik jellegzetes zsemle színe miatt) egy francia fajta, mely adottságai alapján a prémium kategóriába tartozik a piacon – hallottuk a szakembertől. – Viszonylag későn érő, nagy magassági és hosszúsági méretek jellemzik, a tehenek 750-950, a bikák pedig 950-1400 kilogramm kifejlettkori élősúllyal rendelkeznek, továbbá nagyon jó a húskihozataluk. Csontozatuk finom, ezért a vágóhidak ezt a fajtát a legjobbak közt tartják számon. Ugyanis egy vágásra érett bika 700 kilogramm élősúly felett vágva, 68-72 % vágási kihozatalt ér el, melyet egyetlen tenyésztett húsmarha fajta sem tud.

Ilyen egy XXI. századi magyar cowboy. Paizs Péter már nem lóval jár a terepen, hanem quaddal - Fotó: Szakony Attila

A fajta eredete egyébként a VI. századba vezethető vissza. A különböző „szőke” marhák mind ebből a törzsből erednek. A XIX. század végére Franciaországban három fajta alakul ki, a qarronnais, a quercy és a blonde pyrénéese. 1972-ben a fajta egységes nemesítése érdekében létrejön a Blonde d’ Aquitaine törzskönyv. Magyarországon az 1970-es években először Martonvásárra kerül be a fajta. Jelenleg több mint ezer törzskönyvezett tenyészállat van hazánkban.

Az állatok láthatóan jól érzik magukat a szabad levegőn - Fotó: Szakony Attila

Dr. Nagy Barnabás kijelentette továbbá: a kiskanizsa-bajcsai és fűzvölgyi telephelyükön a szabad levegőn legeltetve, szinte bio-minőségben tartott állomány genetikai jellemzői és tehénlétszáma alapján Nagykanizsa a jövőben a  magyarországi Blonde D’Aquitaine-tenyészet fellegvára lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!