Hírek

2017.05.28. 19:45

Játék, tánc, muzsika, móka és kacagás a gyermeknapon

MEGYEI KÖRKÉP - Május utolsó vasárnapja a gyermeknap. Megyénkben is sok programmal várták ez alkalomból a családokat.

Tóth András

Zalaegerszegen alighanem megtalálta ideális helyszínét a gyereknap. Tegnap erről árulkodott a vidám sokadalom, amely birtokba vette a városi strand szinte minden zugát. - Tavaly határoztuk el a városi gyereknap teljes megújítását, s ennek nyomán a helyszín is változott - mondja Flaisz Gergő, a szervező Keresztury VMK igazgatója.

Egerváron nagyon sokan voltak kíváncsiak a gyerekek körében igencsak népszerű Alma együttes pénteki koncertjére

- A városi strand szemmel láthatóan jó választásnak bizonyult. Idén újdonságokkal is szolgáltunk, gólyalábas felvonulás vezette fel a rendezvényt, továbbá csatlakoztunk az országos természetvédelmi filmnapokhoz, egy sátorban e témában vetítettünk filmeket. Ez alkalommal velünk voltak a Mancs terápiás kutyái is, velük szintén barátkozhattak a gyerekek. A többi pedig tánc, muzsika, móka és kacagás, no meg lubickolás a kismedencében.

Nagykanizsán a Medgyaszay Ház környékén rendezték meg a városi gyermeknapot, melyen rengeteg játék és élmény közül választhattak a fiatalok. A fiúkat valósággal mágnesként vonzotta a rendőrautó és a tűzoltók szerkocsija, de nagy érdeklődéssel vizsgálták át a szintén kiállított autóbusz vezetőfülkéjét is. A lányokat sokkal jobban érdekelte az arcfestés, a kézműves foglalkozás, valamint a 16 éves póniló, Pötyi.

Lentiben a graffitikészítéssel ismerkedett Takács Flórián (balról) és Ludánszki Ármin, a festést Nákits Brigitta segítette
Fotó: Korosa Titanilla

- Május utolsó vasárnapján a családok legdrágább kincsét, a gyermekeinket ünnepeljük - mondta köszöntőjében Dénes Sándor polgármester. - Az év során is fokozottan figyelnünk kell a jövő generációjára, hiszen hamarosan eljön az az idő, amikor át kell adnunk a stafétát nekik.

Figler Mónika és ötéves kislánya, Figler Viktória örült annak, hogy ennyi játékot kipróbálhattak, s még koncerteket is meghallgathattak.

- Pillangót festettek az arcomra, sőt a kezemre is került egy csillámból - mosolygott Viktória. - Ilyenkor kaphatok vattacukrot, fagyit, pattogatott kukoricát és még talán kürtős kalácsot is.

Hévízen a pónilovaglás is népszerű volt
Fotó: Tóth András

Vasárnap Lentiben a művelődési központ munkatársai szerveztek gyereknapi programot, melyhez a Napsugár Családsegítő és Gyermekjóléti Központ és Szolgálat kézműves játszóházzal csatlakozott. Az intézmény környéke erre az alkalomra játszótérré alakult, a gyerekek a különféle népi játékok kipróbálása mellett aszfaltrajzversenyre is nevezhettek, a legjobbakat díjazták is.

Újdonságként a graffiti készítésével is megismerkedhettek az érdeklődő fiatalok, akik kipróbálhatták a festékszórókat és festhettek a külön erre a célra felállított közösségi falra. Készült egy olyan kép is, amely a város és a környék jellegzetességeit foglalja magába, ezt a művet egy vendégalkotó álmodta meg és alakította ki.

Zalaegerszegen a műsorban is a gyerekek voltak a főszereplők, a városi strand színpadán a Gála Társastáncklub tagjai
Fotó: Katona Tibor

Egerváron még pénteken este az Alma együttes adott nagy sikerű koncertet a várkastélyban, majd szombaton délután folytatódott a gyereknapi program. A fellépőkön kívül rajzverseny, kézművesség, lovaglás és íjászat is élményt kínált a gyerekeknek.

Hévízen az egregyi Rendezvénytéren zajlott a gyermeknap a Festetics művelődési központ szervezésében. Az egyik legnépszerűbb program a dottózás volt. Az önkormányzat felajánlásának köszönhetően minden oktatási intézményben tanuló gyermek kapott rá jegyet, amellyel az oda-, és a visszautat is megtehette.

Kovács Laura, Balogh Lara, Szilveszter Andrea, Szilveszter Amina és Szőke Eszter a kanizsai kézműves foglalkozáson
Fotó: Gergely

A légvárváros, a mászófal és a kalandhajó is sokakat vonzott, akárcsak az arcfestés, a kézműves játszóház és a pónilovaglás. Újdonságként a múzeumban egy labirintust állítottak föl. Akik végigjárták, ajándékot kaptak, s megnézhették a tárlatot. Nem maradt el az aszfaltrajzverseny sem, akik pedig elfáradtak az aktív játékban, a Mesekuckóban pihenhettek meg. A napot az Egyszervolt Mesezenekar koncertje zárta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!