Hírek

2017.01.18. 14:40

Jeges útról a kórházba – tél a traumatológián

Keszthely – A havas, csúszós járdákról sokszor a kórházba vezet az út. A traumatológián ilyenkor jelentősen megnövekszik a betegforgalom.

Keszey Ágnes

Bármennyire is óvatosan közlekednek az emberek ilyenkor, bizony előfordul, hogy valaki megcsúszik a havas, jeges úton, és elesik. Sok esetben a bajba jutott már nem is tud továbbmenni, vagy fájdalmas sérülést szerez. A Keszthelyi Városi Kórház sürgősségi osztályára is sokan érkeznek ilyen panaszokkal – a más problémákkal jelentkezők mellett.

– Napi szinten a komolyabb traumatológiai esetek száma nyolc-kilenc szokott lenni, s ennek nagyjából a fele műtéttel jár. A hétvégén tizenöt-húsz esetünk volt, így a sebészeti osztály százhúsz százalékos ágykihasználtsággal működik az átlagos hetvenöt-nyolcvan helyett. Jelentős a túlterhelés a traumatológiai osztályon – ismertette érdeklődésünkre dr. Kató Csaba, a keszthelyi kórház orvosigazgatója.

Egy lábát fájlaló nőt vizsgált id. dr. Orbán Lajos a keszthelyi kórházban, de sokan érkeznek elesés, megcsúszás után ficamokkal, rándulásokkal és nem ritka a csonttörés sem

Ez a megnövekedett betegszám logisztikai problémákat is okozott, amelyeket más osztályokkal együttműködve sikerül megoldani.

egymásnak. Akinek az állapota lehetővé teszi, át tudjuk helyezni rehabilitációs vagy krónikus osztályra. Tervezett műtéteket nem kellett elhalasztanunk, tudjuk kezelni a helyzetet – szólt a részletekről dr. Kató Csaba.

A kórházba érkezők nagy része megcsúszott, elesett. Főként az idősebb korosztályból kerültek ki ezek a betegek.

– A végtagtörések a leggyakoribbak. Van, ami azonnali műtétet igényel, van, ami pár órát halasztható. Hétvégén, ügyeleti időszakban is folyamatosan zajlottak a műtétek – idézte fel az orvosigazgató.

Több mint kétszeresére nőtt a betegforgalom- tudtuk meg dr. Kató Csabától

Azt tanácsolja: mielőtt bárki elindul otthonról, figyelje a meteorológiai előrejelzéseket, s ha jegesedés várható, körültekintően hagyja el a lakást.

– Ellenőrizni kell a lépcsőket is, mert sok balesetet okoznak a csúszós lépcsők. Aki szédül, akinek bizonytalan a járása a kora miatt, annak még jobban kell vigyázni.

A kórházban azt tapasztalják, több gyalogost ér baleset, mint autóst.  Karambolban sérülést szenvedett páciens nem szorult műtétre az elmúlt napokban. De télen nem csak csúszós utak okozhatnak bajt.

– A hirtelen hőmérséklet- és légnyomásváltozás és az ehhez társuló front a szív- és érrendszeri betegségekre hatnak, és asztmatikus betegeknél figyelhető meg ilyenkor az állapot rosszabbodása.

Most van a szezonja az influenzának is. Talán a hideg fékezi kicsit a fertőzéseket, de ha lehet, kerüljük a nagyobb közösségeket, a fertőzés lehetőségét - hívta fel a figyelmet az orvosigazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!