Hírek

2017.02.02. 13:12

Jó volt, élményt adott a jég, de sok minden kell a téli szezonhoz

Az elmúlt napok időjárása miatt nem biztonságos a tó jege, bezártak a balatoni jégpályák. Ám az elmúlt hetekben nyarat idéző forgalom volt sok településen. Sokszor hallani, hogy a nyárin kívül új szezonokra is szükség van a Balatonnál, de ehhez a jég adta lehetőségeken kívül sok minden szükséges a szakemberek szerint.

Keszey Ágnes

Keszthelyen szerdától tilos a jégre lépni. A Városi strand területén több mint három hétig működött a kijelölt pálya.

–  A jégen összefüggő víz van, így nem látni, ha valahol sérült. Csütörtökön pedig a köd miatt alig 50 méter volt a látótávolság – tudtuk meg Csendes Antaltól a jégpályát kezelő városi cég, a VÜZ kft. ágazatvezetőjétől.

– Erre a hétvégére is megvolt engedély a jégpályára. Terveztük a kijelölését, de az időjárás miatt nem fog működni – ezt már az az elmúlt hétvégéken több programot is megvalósító Vonyarcvashegyi Turisztikai Egyesület irodavezetője, Horváth Tamás mondta érdeklődésünkre.

A keszthelyi jégpályán is sokan korcsolyáztak, fakutyáztak, sportoltak az elmúlt hetekben

A balatoni településeken nyarat idéző forgalom volt sok esetben, főleg a szervezett, szórakoztató és sportos programok idején. Ám a télen zárva tartó szálláshelyek néhány hétre, míg a befagyott Balaton várja a vendégeket, nem nyitnak ki.

– Mi is rendeztünk Jégkarnevált. A téli programok bizonyítják, hogy vannak annyian most is, mint nyáron, de a vendégek inkább a környező településekről érkeztek. Nem hiszem, hogy vendégéjszakát generált a településen. Néhány strandi, ilyenkor zárva tartó vendéglátós kitelepedett a hétvégére teával, forralt borral, sült kolbásszal, langallóval – szólt a vállalkozások számára lehetőséget, forgalomnövekedést jelentő momentumról Gárdosné Reitner Anikó, a balatongyöröki Tourinform vezetője.

Vonyarcvashegyen több Jégrandit is  szerveztek a hétvégéken

Zámbóné Hajdu Andrea, a keszthelyi Tourinform vezetője pedig úgy véli, ahhoz, hogy téli szezonról beszéljünk, sok minden kell a jégen kívül.

– A keszthelyi szálláshelyek 90 százaléka zárva tart. Magánszálláshelyek egy-két éjszakára, amennyi időre lejönnének korcsolyázók, nem nyitnak ki, nem fűtenek be. Leginkább helyiek és könyékről érkezők számára volt lehetőség és élmény a befagyott Balaton. De érdeklődtek Ausztriából, Szombathelyről is sokan, hogy hol és mikor lehet korcsolyázni. Lehet, hogy az interneten próbáltak maguknak szállást is szerezni, de nálunk nem érdeklődtek korcsolyázók. Jelentős vendégéjszaka számot nem generált. Hogy téli szezonról beszélhessünk,  ahhoz több szolgáltatás, wellness, melegvizes lehetőségek is kellenek.. Csak önmagában a jég- bármilyen csodálatos lehetőség is – nem elegendő ehhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!