Hírek

2013.11.27. 13:34

Jótékonysági est az onkológiai osztályért

Hévíz, Zalaegerszeg - Lezajlott az onkológiai osztályért létrejött alapítvány első jótékonysági estje, melynek hamarosan lesz folytatása.

Szabó Judit

Kedden  mutatkozott  be Hévízen a nemrég alakult Akarattal és Hittel Alapítvány, amelyet gyógyult betegek és a Zala Megyei Kórház Onkológiai Osztályának munkatársai hoztak létre az osztály fejlesztéséért. Az esten - amelyen a Mike Skopil Quartett zenélt - dr. Máhr Károly, az onkológiai osztály megbízott osztályvezető főorvosa, az Akarattal és Hittel Alapítvány kuratóriumának elnöke ismertette célkitűzéseiket.

Rövid távú terveik közé tartozik az osztály felszereltségének javítása, a betegellátás színvonalát emelő eszközök beszerzése, s a munkatársak képzése. Szükség van többek között egy új EKG-készülékre, kicserélnék az elavult súly-és magasságmérőket,  a kúra ambulanciára pedig  (ahol néhány órás kezelések zajlanak) új, modern székeket szeretnének venni a betegeknek. Minden kórterembe televíziót tennének, hogy a betegek figyelmét lekösse a műsor, míg 48 órán át, vagy még hosszabb ideig tart az infúziós kezelés.

Modern, gurulós  infúziós állványokat is beszereznének  minden ágy mellé (néhány ilyen eszközzel már rendelkeznek), hogy a betegek a kezelés közben ne legyenek ágyhoz kötve. Az állványon van a gyógyszeradagoló pumpa, amellyel az infúzió lefolyásának  sebességét állítják be. A gyógyszerbiztonság szempontjából elengedhetetlen az előírt sebesség betartása, de a pumpák nagy  része elöregedett, a karbantartás ellenére nem pontos. Ezeket is kicserélnék, ami nem olcsó, egy darab 400 ezer forint.

Dr. Máhr Károly megemlítette, hogy terveik közé tartozik az ismeretterjesztés a daganatos betegségek megelőzése érdekében. Magyarországon ugyanis évente mintegy 70  ezer új megbetegedést regisztrálnak, a szív- és érrendszeri  megbetegedések után ez a leggyakoribb halálok. Zala megyében 2011-ben hazánk lakosságának 3 százaléka élt, de az új tumoros megbetegedések 3,6 százaléka itt történt.

Az alapítvány újabb jótékonysági koncertet tart december 4-én 18 órakor Zalaegerszegen, a zsinagógában, ahol a szombathelyi Mirage Salon Quartett lép fel. Jegyek a helyszínen, az onkológiai osztályon és a kórház PR irodájában is válthatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!