Hírek

2016.07.13. 15:59

Kerékpárosok fokozott ellenőrzése - A balesetek több mint tizedét okozzák

Zalaegerszeg - A világítóberendezésekkel már általában nincs gond, néhány kiegészítő azonban még hiányzik.

Arany Gábor

Windisch Zoltán(balra) főtörzsőrmester és Németh Martin törzsőrmester Szabó Miklóst ellenőrzi. Fotó: Pezzetta Umberto

Ezt a tapasztalatot szűrhettük le, amikor szerdán délután csatlakoztunk a városi rendőrkapitányság akciójához a megyeszékhelyi Platán soron. Takács Tivadar százados, a közlekedésrendészeti osztály baleseti fővizsgálója elmondta, elsősorban a KRESZ betartásra kívánják felhívni a biciklisek figyelmét. Például arra, hogy járdán tilos kerékpározni, a zebránál a kétkerekűt tolni kell, ha nincs felfestve a kerékpárút átvezetése, említette a leggyakoribb hibákat. Az ellenőrzéskor megnézik azt is, szerepel-e a drótszamár a körözésben. Persze a felszereltség se maradhat ki a sorból. E téren nem tűnt rossznak a helyzet, legfeljebb az előre néző fehér prizma vagy a kerék fényvisszaverője hiányzott. Az érintetteknek a tájékoztatás mellé a prizmákat, világítóberendezést, láthatósági mellényt tartalmazó csomagot adtak. A százados közölte, elsődleges céljuk a tájékoztatás, szükség esetén a figyelmeztetés, de a bírságolástól sem tekintenek el súlyosabb esetekben.

Az alvázszám alapján megnézik szerepel-e a körözésben a kerékpár

Takács Tivadar elmondta, hasonló akciókra nyáron mindennap számíthatnak a biciklisek. Tekintettel arra is, hogy a legsérülékenyebbek közé tartoznak. Az elmúlt hónapban például két súlyos kimenetelű kerékpáros baleset is történt a megyeszékhelyen. Az országos baleseti statisztika arról árulkodik, hogy a személygépkocsi-vezetők után ők a legveszélyesebbek. Ez év május végéig összesen 618 személysérüléses balesetet okoztak a kerékpárosok, ez az össze baleset 11 százaléka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!