Hírek

2015.07.09. 13:07

Késelés hajnalban - felmentették az anyát

Zalaegerszeg - Büntethetőséget kizáró ok miatt felmentette a törvényszék dr. Gergye Tamás büntetőtanácsa csütörtökön azt a 46 éves asszonyt, aki tavaly július 14-én hajnalban megkéselte 13 éves fiát, majd önmaga ellen fordult.

Arany Gábor

A majdnem tragédiába torkolló történet előzményéhez tartozik, hogy a most emberölés kísérletével vádolt Sz. Kinga 1998-tól volt élettársa a bagodi B. Sándornak, aki hosszas betegeskedés után, ám mégis váratlanul hunyt el tavaly június 21-én. A kapcsolatukból 2001-ben fiú született és huzamosabb ideig – 13 éves korától egészen 2009-ig, elköltözéséig – Bagodban velük élt a férfi előző házasságából származó két gyermeke közül a fia is. A kapcsolat vele szoros maradt, hiszen az apja betegségére tekintettel ő vette át olajiparban működő cég irányítását, amiben egyébként Sz. Kinga is ténykedett.

Az asszony magatartása az élettársa temetése után megváltozott. Zavarttá vált, nyugtatókat szedett, élettársa családtagjai részéről ellenséges magatartás vélt felfedezni. Ebben közrejátszott, hogy félt az egzisztenciális bizonytalanságtól, hiszen párja nem végrendelkezett.

Úgy érezte, már a temetéssel kapcsolatos ügyek intézéséből is kizárták, azt is rosszul fogadta, hogy élettársa fia visszaköltözött a bagodi házba. Az asszony a temetés után pár napra gyermekével együtt az édesanyjához utazott, majd a bagodi házba hármasban tértek vissza július 13-án, ahol ott volt az élettársa fia is. Egy fedél alatt töltötték az éjszakát, az asszony többször szedett nyugtatót, de nem tudott aludni, elhatalmasodott rajta a jövőtől való rettegés. Hajnalban, négy óra tájt két kést vett magához, bement a hálószobába, mellkason szúrta az alvó fiát, majd saját magát és megvágta a bal csuklóját is. Mindketten életveszélyt okozó sérüléseket szenvedtek. A felriadó gyerek segítségért kiabált, közben próbálta elvenni a kést az anyjától, dulakodtak. A kiabálásra és zajra befutó családtagok fogták le a nőt, aki többször kijelentette: meg akar halni és magával akarja vinni a gyerekét.

Az asszony több hónapos pszichiátria kezelésen esett át. Egészségi állapota rendeződött, dolgozik. Kórházból kikerülése után gyermekével többször találkozott, tartotta vele a kapcsolatot amíg ezt annak gyámja, az elhunyt élettársa fia lehetetlenné nem tette.   Az igazságügyi szakértők egyebek mellett megállapították: Sz. Kingát az elkövetéskor a számára feldolgozhatatlannak tűnő veszteséggel összefüggésben álló heveny elmebetegsége képtelenné tette arra, hogy cselekménye következményeit felismerje. Az újabb, a tegnapi tárgyaláson ismertetett szakértői vélemény pedig azt is kimondta, hogy a bűncselekmény megismétlésére nem kell számítani, ezért a kényszergyógykezelés nem indokolt.

A törvényszéken dr. Gergye Tamás bíró az ügyészi és védői indítvánnyal egyezően döntött Sz. Kinga felmentéséről, az ítélet jogerős.

Címkék#Késelés

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!