Hírek

2017.05.25. 12:15

Selfie-hely is lesz - Képviselő-testületi ülés Keszthelyen

Szociális ellátások, gyermekekkel kapcsolatos ügyek és új városi nevezetességek is szerepeltek a napirendi pontok között a képviselő-testület májusi soros ülésén.

Keszey Ágnes

Több segítő, szociális területen tevékenykedő szervezet tavalyi tevékenységéről szóló beszámoló került a városvezetés elé. A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvény végrehajtásáról szóló tájékoztató tárgyalásakor képviselői felvetésekre - többek között - szóba került fiatalok csellengése és hogy nem minden rászoruló igényli a gyermekek számára a nyári szünidőben térítésmentesen biztosított ebédet.

A testület meghatározta a következő nevelési évben indítható óvodai csoportok számát is. A törvény alapján azévben, amikor egy gyermek augusztus 31-ig betölti a harmadik évét (Keszthelyen idén 164 gyermek) legalább napi négy órában óvodai foglalkozáson kell részt venni. Ősztől újként 128 gyermek lép be a keszthelyi intézményekbe -közöttük 26 vidéki. Velük együtt a székhely- és tagóvodákba ősztől összesen 595 gyermek jár majd.

27 csoport indításáról döntött a képviselő-testület az óvodavezető javaslata alapján. Így az átlagos csoportlétszám 22 fő lesz - ezt a törvény 25 főben maximalizálja. Az ülésen az is szóba került: olyan sajátos nevelési igényű gyermekek (21 fő) is vannak közöttük, akik a többiekkel együtt nevelhetőek. Az előterjesztésből kiderült:városi szinten egyetlen beíratni szándékozott gyermeket sem kell elutasítania az intézménynek, néhányukat az arányosabb eloszlás miatt szükséges egyik tagóvodából a másikba irányítani.

Az önkormányzat idén is támogatja a nyári bűnmegelőzési iroda működését és a nyitását megelőző képző tábort: 1,5 millió forintot biztosítanak e célokra. Mint az elmúlt 14 évben, az idei szezonban is középiskolás fiatalok látnak el járőrszolgálatot a rendőrség irányításával a Balaton-parton és a frekventált területeken.

Két új városi nevezetesség felállításához is hozzájárult a képviselő-testület. Az Újkori Helikoni Ünnepségek Alapítvány kezdeményezésére a Helikoni emlékműnél helyeznek el mészkő tömbön bronz domborművet- Farkas Ferenc bocföldei szobrászművész alkotását- az ünnepségek kétszázadik évfordulója tiszteletére.

Keszthely első írásos említésének 770 éves évfordulója alkalmából pedig egy turisztikai térbútor: a Keszthely felirat kerül óriásbetűkből a Balaton partra, közepén az „sz” betűt a város logójában is szereplő szív formálja. A selfie térbútor a szándékok és több európai városra jellemzők szerint a turisták kedvenc fotózkodási helyszíne lesz. Mindkét újdonságot jövő hét végén, a Város napja programsorozat keretében avatják majd fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!