Hírek

2016.10.11. 05:43

Kigyulladt egy műhely, a lángok lakóházat is veszélyeztettek (frissítve)

Kigyulladt egy 250 négyzetméteres asztalosműhely Alsónemesapátiban, a Rákóczi utcában kedd reggel.

Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

A Rákóczi utcai telephelyen felcsapó lángok megfékezéséhez a zalaegerszegi és a pacsai hivatásos tűzoltók négy egysége kezdett hozzá, majd erősítésként megérkezett egy keszthelyi raj is, mert tartani lehetett tőle, hogy a mellette álló 100 négyzetméteres, könnyűszerkezetes, félig nyitott épületre, illetve a közeli lakóházra is átugorhat a vörös kakas. Ez –   talán az egész éjjel  kitartóan hulló esőnek is köszönhetően – szerencsére nem következett be és a Körmendről útnak indított tűzoltókat is visszafordították, mert sikerült a lángokat lokalizálni, a tüzet hét órára eloltották.

Fotó: Pezzetta Umberto

A helyszínen járva a teljes pusztulás képe fogadott minket, a közel 250 négyzetméter alapterületű műhely oldalfalai álltak, de teteje erre berogyott, a berendezés szinte teljes elégett, a fafeldolgozó gépek a beomlott palatető romjai alól meredeztek A tulajdonos, Jagasics Dezső előzetes számítása szerint a kár meghaladja az 50 millió forintot, az épületre nem volt biztosítása. Ő fogalmazta meg kérdésünkre azt a felvetését, hogy talán a fűrészporos kályhából kipattanó parázs, szikra okozhatta a tüzet.

– Mindig figyelünk rá, hogy ne maradjon égve a tűz, de elképzelhető, hogy parázs maradt benne és a huzat szikrát kivihette belőle. Nem gyanakszom gyújtogatásra, mindenképpen az épületen belül keletkezett a tűz – vélekedett.

A bajra reggel öt óra előtt figyeltek fel a teleptől északra lakó szomszédok.

– Azzal hívtak fel, hogy durrogást hallanak a műhely felől, valószínűleg az már a beomló tető hangja lehetett. Azonnal értesítették a tűzoltókat is, de nem lehetett megmenti a műhelyt – mondta .

Mint Jagasics Dezső elárulta, heten dolgoznak a műhelyben, nyílászárókat, lépcsőket, épületekhez faelemeket készítenek. Az 1995 óta működő, és a falu legnagyobb munkaadói között számon tartott vállalkozásnak három-négy hónapra való megrendelése van, ami most teljesíthetetlenné vált. Az épület olyan mértékben károsodott, hogy valószínűleg a teljes elbontás vár rá, a nagy értékű falfeldolgozó, megmunkáló gépek, ha nem is égtek el, a hő hatására tönkrementek.

Egyetlen jó hír, hogy senki sem sérült meg a tűzben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!