Hírek

2017.05.25. 14:18

Több mint 6.5 milliárdos pénzmaradványt osztottak fel a testületi ülésen

NAGYKANIZSA A tavalyi költségvetési maradvány felosztásáról, a jövőre indítható óvodai csoportok számáról és egy uszodai munkahelyi balesetről is szó volt a képviselő testület csütörtöki soros ülésén.

Pásztor András

A közgyűlés elején egy sajnálatos, s egyben bizarr balesetről kérdezett Horváth Jácint (DK) képviselő. A városatya jelezte: tudomása szerint a közelmúltban munkahelyi balesetet szenvedett a városi uszoda vezetője, Horváth Vencel, melynek következtében három ujja is leszakadt az ügyvezetőnek. A képviselő azt tudakolta: van-e tudomása a polgármesternek a történtekről, s hogy indított-e vizsgálatot a munkaügyi felügyelet?

Dénes Sándor polgármester úgy válaszolt: írásban nem kapott jelzést, azaz hivatalosan nem tud a balesetről. (Lapunk megkérdezte Horváth Vencel ügyvezetőt, aki elismerte, hogy balesetet szenvedett, ugyanakkor a felügyelet vizsgálata nem zárult elmarasztalással, csupán kiegészítést tettek, de azt nem a balesettel kapcsolatban.)

A Corvin utcai Hétszínvirág Óvodában jövőre is öt csoport működhet Fotó: Gergely Szilárd

A testület a közgyűlésen a tavalyi költségvetés maradványának felosztásáról is döntött. Mint kiderült: a múlt évi büdzsében több mint 6.5 milliárd forint maradt. Ebből az összegből idén különféle fejlesztési és működési kiadásokat finanszíroz a közgyűlés. A maradvány egy része amúgy kötött felhasználású, azaz csak arra a célra lehet felhasználni, amire kapta az önkormányzat, így a például a Modern Városok Program keretében az államtól átvett pénzeket a kolostor, a sportcsarnok, a sportuszoda és a konferencia és rendezvényközpont előkészítésére fordítható. Emellett akadnak kisebb tételek, amit a maradványból finanszíroz majd az önkormányzat, így például az intézmények felújítására 36 millió forint, a játszóterek fejlesztésére 15 millió forint jut ebből a keretből.

A közgyűlés a jövőre indítható óvodai csoportok számáról is határozott. Mint elhangzott: tavalyhoz képest, idén mérsékelten emelkedett az óvodába jelentkezők száma, ugyanakkor még most is többen vannak a tanköteles korú gyerekek, azaz minimális létszámcsökkenés várható. Végül a tavalyihoz hasonlóan 57 óvodai csoport indítását engedélyezték.

A közgyűlésen a buszközlekedés értékelése is szóba került, ahol felvetődött a C3-as, Tesco-járat megszüntetése. Kiderült, hogy a járatot nem az önkormányzat, hanem az áruházlánc töröltette.

REDUKÁLJÁK A HULLADÉKSZÁLLÍTÓKAT

Kisebb vitát váltott ki a tegnapi közgyűlésen, hogy a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. visszavonta a Futurus-Pannonia Hulaldékgazdálkodási Kft. megfelelőségi tanúsítványát.

Mint kiderült: a döntés azért született, mert a kormány országosan 19 közszolgáltatót bízna meg a szemétszállítással. Mivel Nagykanizsán két önkormányzati cég, a Futurus, illetve a Viridis is hasonló profillal működik, ezért csak utóbbi kapott megfelelőségi tanúsítványt. Úgy tudni: hátrány emiatt mégsem éri az önkormányzati tulajdonban lévő cégcsoportot, hiszen az ellátási és szolgáltatási területe a jelenlegihez képest növekedni fog a jövőben a cégnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!