Hírek

2017.06.28. 18:50

Lakásokat építenek és átkötő út létesül Zalaegerszegen

ZALAEGERSZEG Közel egy évtizedes szünet után magához tért és gyorsuló tempójú a lakásépítés a zalai megyeszékhelyen, erről is szó esett tegnap a leendő Kerámia utcában.

Arany Gábor

- Örömteli látni, hogy fejlődik a gazdaság, újabb munkahelyek jönnek létre a városban, és örömteli látni a növekvő fizetőképes keresletet, ami lendületet adott a lakáspiacnak - fogalmazott Balaicz Zoltán polgármester az egykori Zalakerámia gyártelep helyén épülő lakóparknál tartott sajtótájékoztatón.

A polgármester arra is felhívta a figyelmet, hogy a belvárosi körzetben közel 800 millió forint értékű önkormányzati beruházás valósul meg.

Ebbe beletartozik egyebek mellett a Vizslapark 230 millió forintból megvalósuló rekonstrukciója is. A lakásépítési kedv növekedésére több számot említett. Tavaly 8 új társasházban 88 lakás, idén szintén 8 társasházban 160 lakás építését kezdték el, és jelenleg tervezés alatt áll további 124 új lakás 9 társasházban. Mindezek mellett tavaly és idén összesen 86 családi ház építését jelentették be.

A képen balról a második Bali Zoltán, középen Balaicz Zoltán, mellette Vigh László és Peresztegi Imre a Kerámia lakóparkban Fotó: Katona Tibor

Bali Zoltán, a térség önkormányzati képviselője emlékeztetett rá, a '90-es évek óta rendre megfogalmazódott a szándék, hogy a belváros részévé, élővé kell tenni az egykori Kerámia ipartelepet és közvetlen környezetét. Magánberuházásból a Color II. lakóparkban 32, a Kerámia lakóparkban 34 lakásos társasház épül fel. Az Arany János és a Mártírok útja között a teljes tömb feltárását szolgáló átkötő út épül. Az új, Kerámia névre keresztelt utca kapcsolatot nyit a belváros felé, valamint rendezi a parkolási viszonyokat a Síp utca környékén. A képviselő szólt arról is, hogy a város csapadékelvezetésében meghatározó szerepet játszó Vizslaárkot 230 millió forintos költséggel bővítik. Felette három és fél méter szélességben térkövezett sétányt alakítanak ki gyalogosok és kerékpárosok közlekedésére. Szeptemberben kezdődik az Arany János utca elavult szennyvízrendszerének cseréje a Platán sortól a Rákóczi útig. A 165 millió forint értékű munkával a jövő év közepére végeznek.

Peresztegi Imre, a Kerámia lakóparkban beruházó ZÁÉV Zrt. vezérigazgatója emlékeztetett rá, húsz éve vették meg a területet, ahol 2x16 lakásos társasház épült. Az új ütemben pedig jövő nyáron adják át a legmodernebb energetikai igényeknek is megfelelő 2x16 lakást és már terveztetik az újabb ütemet.

Vigh László országgyűlési képviselő utalt rá, nem oly régen évente csak hat-hétezer lakás épült az országban, ami kevesebb mint a háború sújtotta Ukrajnában volt. A kormány kiemelten támogatja a lakásépítkezést, erre a célra 100 milliárd forintot szánnak. A fellendülő lakásépítés pedig szinte a gazdaság minden ágazatát megmozgatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!