Hírek

2017.03.29. 11:30

Miről írt 35 éve a Zalai Hírlap? - Amikor lakásszemlét tartott a Hazafias Népfront lenti nőbizottsága

Archívumunkban ezúttal arról találtunk cikket, hogy lakásszemlét tartott a Hazafias Népfront lenti nőbizottsága.

Női szemmel - lenti lakásokban

Érdekes ötlet megvalósításába fogott a Hazafias Népfront lenti nőbizottsága: amolyan közhasznú terepszemlére indultak az épülő tömbházakba. Szemrevételezték már jó előre, hogyan töltik be majd akkor funkciójukat, ha otthont adnak a kisebb-nagyobb családoknak.

A főpróbát a most épülő Kossuth utcai 80 lakásos házban tartották. Az építkezés előrehaladott állapota miatt különösebb tervmódosításra ugyan itt már nem kerülhet sor, de a kezdeményezés hasznosságát ez nem csökkenti. Olyan tapasztalatokat szereztek ugyanis a nőbizottság tagjai, amelyeket a későbbiekben a tervezők, az építők jól tudnak hasznosítani. Például a lakások zöme a mai családi igényeknek legjobban megfelelő 1 szoba + 2 félszoba elosztású. Női szemmel azonban felfedezték, hogy az egyes helyiségeket miként lehetne funkciójának megfelelően ízlésesebben berendezni, ha más-más színű, mintázatú lenne a szőnyegpadló és a tapéta, ugyanakkor egy szobán belül jobban kellene vigyázni a kettő összhangjára. Mit vettek még észre az asszonyok? Többek között azt, hogy a lakásokban látottnál esztétikusabb - és nem drágább - műanyagpadló is beszerezhető, hogy az egymedencés mosogatónál hasznosabb lenne a kétrészes...

Evés közben jön meg az étvágy - a lenti nők benyújtották igényüket, hogy a jövőben már a kiviteli terveket is szemrevételezhessék. A tervezők és az építők jó szívvel fogadták a nőbizottság elképzelését és észrevételeit, s felajánlották az együttműködés lehetőségét.

Zalai Hírlap, 1982. március 25.

(Címlapképünk illusztráció)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!