Hírek

2015.10.01. 15:52

Lassan elkészül a tranzitzóna: a konténerek már a helyükön vannak és az informatikai rendszer is készen áll

Letenye - Már csak az utolsó simítások vannak hátra a régi határátkelőhelyen épülő tranzitzónán. A mobil konténerekben a migránsok regisztrációját végző köztisztviselők mellett, bírák és egészségügyi szakemberek lesznek elhelyezve.

Pásztor András

Alig másfél hete kezdődött el a tranzitzóna kialakítása a letenyei régi átkelőhelyen, de a gyors munkának köszönhetően csütörtökre már szinte teljesen elkészült a létesítmény.

Maga a tranzitzóna egy közel 50-70 méter hosszúságú, alig 10-15 méter széles terület, ami csupán egy karnyújtásnyira terül el a régi határátkelőhely legénységi épületétől. A 28 mobil konténer már a helyére került, a szakemberek csütörtökön az elektromos hálózaton, a csatorna kialakításán dolgoztak. A konténerek melletti úgynevezett közlekedő szakaszt mészkő zuzalékkal borították, s láthatók már azok az oszlopok is, amelyekre vélhetően a drótháló kerül.

Mint az a sajtóban megjelent, a 28 konténerben nem csak a migránsok regisztrációja zajlik majd, lesznek, amelyek irodaként működnek, de egészségügyi és szaniterkonténer is lesz, sőt olyan is, amelyikben a bírák dolgoznak majd. Az információk szerint egy ideiglenesen 15 ember elhelyezését szolgáló szálláshelyet is kialakítanak a zónában. Azt viszont egyelőre nem lehet tudni, hogy hivatalosan mikor kezdi meg a működését a létesítmény, erről a kormány fog dönteni.

Mindenesetre a menekültek fogadására való felkészülés jól érzékelhető, a helyszínen több rendőrt és katonát is láttunk.

A tranzitzóna egyébként a Mura-híd magyar oldalán került kialakításra, de lent a folyóparton is kihúzták már a drótkerítést. Kérdés, hogy ki az, aki képes átgázolni a Mura ezen szakaszán, ahol nemcsak mély a víz, de a sodrás is roppant erős. A hídon is nagy a készültség, csütörtökön csak egy sávban jöhettek-mehettek a járművek. A másik sáv tulajdonképpen le van zárva, legalábbis egy vaskos mobilkerítés foglalja el, amit – műszaki határzár esetén – pillanatok alatt ki lehet húzni, hogy teljesen lezárják a határforgalmat.

– Pár héttel ezelőtt, amikor a honvédség megérkezett a városba, majd a katonák beköltöztek a volt iskolaépületbe, illetve az egyedutai városrész művelődési házába mindenről tájékoztatást kapott az önkormányzat – mondta Farkas Szilárd, Letenye polgármestere, aki hozzátette: azóta viszont nagy a csend. – A településen élőket időről időre meg kell nyugtatni, volt például, aki azt hitte, hogy a kormány gyűjtőtábort akar kialakítani a régi határátkelőhelyen. Pedig erről szó sincs.

Arról, hogy miképpen zajlik majd a migránsok regisztrációja, egyelőre nincs információ. Ha ugyanis a horvát és magyar hatóságok egyeztetnek előre és már eleve a régi határátkelőhelyre érkeznek a menekültek, akkor nem lesz különösebb fennakadás, de ha a korábbi gyakorlat marad, a horvátok buszokkal szállítják a migránsokat az új átkelőhöz, akkor az okozhat némi bonyodalmat.

Mindeközben Zákánynál, a horvát-magyar határon is épül a gyorstelepítésű drótakadály, mintegy negyven kilométeres szakszon. Információk szerint csupán három helyen nyitottak rajta átjárót: a vasúti átjárónál, a berzencei közúti átkelőnél és Zákánynál, ahol átengedik a migránsokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!