Hírek

2011.02.16. 18:55

Látogatás a börtönben: intelmek a vajdától

Az országos cigányvajdaként ismertté vált Kállai Csaba a roma társadalom helyzetéről beszélgetett szerdán a fogvatartottakkal a megyei büntetés-végrehajtási intézetben Zalaegerszegen, ahol mint énekes előadó is bemutatkozott.

Horváth A. Attila

A programot ezúttal is a Zalai Népfőiskolai Egyesület szervezte. Fehér Lászlóné titkár köszöntőjében elmondta: a téma most azért különösen aktuális, mert a nemrég meghirdetett Széchenyi Tervben prioritásként szerepel a cigányság helyzetének, beilleszkedésének javítása. Örülnek tehát annak, hogy Kállai Csaba felajánlotta a látogatást, és roma érdekképviselőként beszél a fogvatartottaknak a szabadulásuk utáni lehetőségekről, tette hozzá.

Kállai Csaba először a börtön vezetésének és dolgozóinak mondott köszönetet, megemlítve, hogy szívesen jött Zalaegerszegre, mivel hallotta, hogy jól bánnak itt a fogvatartottakkal.

- Fontos emberek vagyunk Isten számára mindannyian. Meg van írva, egy nap kikerültök innen, ezért gondoljatok arra, mit kell másként tennetek, hogy többé ne jussatok erre a sorsra - fogalmazta meg intelmét.


Kifejtette: önfenntartó életmódra kell berendezkedni, például a mezőgazdasági termelésben, a biotermékek előállításában lehet szerepe a cigányságnak. Zenekari kísérettel dalra is fakadt, illetve vendége, a fiatal énekesnő, Sabrina (Kardos Szabina, a pápai Pegazus Színház társulatának tagja) adott elő roma slágereket modern hangszerelésben.

A műsor előtt feladatairól és látogatásának apropójáról is szót váltottunk Kállai Csabával (akinek nevét 2006-ban ismerte meg az ország, ekkor választották Budapesten országos vajdává, ám e titulust többen nem ismerik el).

- A vajdaság intézményének fő szószólója egy Zalában élő jó barátom, aki sokat segített már nekem a cigányok problémáinak megoldásában, a konfliktusok rendezésében. De nem csak miatta érkeztem: úgy gondolom, a fogvatartottaknak szükségük van a biztatásra, annak  hangsúlyozására, hogy a szabad élet sokkal jobb, mint a bezártság, ezért se kövessenek el többé bűncselekményt. Hogy mi a szerepe manapság a vajdának? Kapcsolatot keresünk a kormánnyal, és segítséget ajánlunk a hatóságoknak. Eddig is ezt tettük, és most is van rá fogadókészség - mondta végül.


A népfőiskola rendezvénye
Dr. Szinku Mihálytól, a Zalai Népfőiskolai Egyesület elnökétől megtudtuk: március 11-én Rózsás János íróval közösen tartanak ismeretterjesztő előadást az 1848-as eseményekről, a hónap elején pedig a tófeji asszonykórus lép fel az intézetben. Február végén sakkversenyt rendeznek, a dolgozók pedig a kábítószerek káros hatásairól és az életmentésről szóló programokon vehetnek részt. Ez utóbbiakon a megyei kórház, illetve a mentőszolgálat szakemberei működnek közre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!