Hírek

2013.07.22. 16:43

Le kellett venniük a táblát Nagykanizsán

Nagykanizsa - Hétfőn eltávolították azt az emléktáblát, amit a volt Gábor Áron-laktanya bejáratának falán helyeztek el nemrég.

Horváth-Balogh Attila

Az emléktáblát készítője, Móricz István a valaha a laktanyában dolgozó tisztek és az abban szolgáló sorkatonák tiszteletére állíttatta önkéntes és jelentős munkaráfordítással, illetve számos támogató anyagi segítségével. Az alkotást nemrég ünnepélyes körülmények között avatták fel, ám a városi közgyűlés döntése alapján most el kellett távolítani azt. Az intézkedés oka, hogy az emlékmű elhelyezéséhez nem volt tulajdonosi hozzájárulás. A tábla mérete ugyanis az eredetinek a többszöröse lett végül, s erről, illetve a végleges szövegről a készítő nem egyeztetett a polgármesteri hivatal illetékeseivel.

Móricz Istvánt érthető módon elszomorították a történtek.

– Elkeserítő ez az egész – mondta a 86. évét taposó nyugállományú alezredes, a laktanya volt parancsnokhelyettese. – Való igaz, hogy a legutolsó változásról, a tüzérjelvény felhelyezéséről elfelejtettem egyeztetni, de ezért én többektől is bocsánatot kértem. Hason csúszni már nem akarok...

Keményebben fogalmazott a tábla leszerelésekor szintén jelen lévő Tarr Ernő nyugállományú ezredes, a Nagykanizsai Honvéd Egyesület elnöke.

– Ez a tábla nem az önkormányzat, hanem a nyugdíjas katonák és a város katonamúltjára büszke emberek pénzéből került ide – jelentette ki. – Azt gondolom, inkább örülni kellett volna ennek a gesztusnak és annak, hogy ilyen erős az adakozó szellem Nagykanizsán. Gyakorolhattak volna méltányosságot is a döntéshozók, e helyett megalázták Móricz urat és a volt katonákat azzal, hogy elutasították az alkotást.

Mint megtudtuk, az emléktábla marad a volt laktanya területén, méghozzá a volt legénységi étkezde falára, a Kanizsa Baumix telephelyének épületére kerül fel. Az ugyanis nem az önkormányzaté, hanem magántulajdon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!