Hírek

2017.05.22. 18:05

Közel kétmillió forintból újították fel a ravatalozót

Resznek - A kegyeleti szertartásokhoz méltó helyszín kialakítása volt a célja annak a felújítási munkának, amit a ravatalozón végeztetett az elmúlt hetekben a helyi önkormányzat.

Gyuricza Ferenc

A reszneki temető ravatalozóját még a múlt évszázadban, a tanácsrendszerben építették, s bár a rendszerváltást követően megtörtént a felújítása, ám az újra esedékessé vált.

- Sajnos nagyon sok a halálozás a faluban, s úgy éreztük, az önkormányzatnak kötelessége megfelelő helyszínt biztosítani a kegyeleti szertartásokhoz - mondta a mintegy háromszáz lelkes község polgármestere, Kercsmár István. - Mivel korábban a falunknak nem volt hitele, ezért mi is részt vehettünk abban a támogatási programban, amivel az állam jutalmazta az adósságkonszolidációra nem szoruló településeket. Hat és félmillió forintot kaptunk, és ebből közel kétmilliót fordítottunk a ravatalozó felújítására. A mai kor kívánalmainak megfelelő módon, s az ahhoz illő anyagok felhasználásával végeztettük a felújítást.


Kercsmár István polgármester a település felújíttatott ravatalozója előtt
Fotó: Gyuricza Ferenc

A polgármester részletesen ismertette a munkálatokat. Elmondása szerint elvégezték a külső és belső vakolat felújítását, megerősítését és színezését, az épület oldalsó részében a szakhatóság igényének megfelelően vizesblokkot alakítottak ki, szennyvíztartályt helyeztek ki a földbe, az épület mellé, de megtörtént a belső festés is. Emellett saját erőből lemázolták a nyílászárókat és az épület faszerkezeteit, utóbbi feladatokat a közmunkások végezték el. Kercsmár István szerint ezenfelül szükség lenne még a belső tér lapozásának cseréjére is, erre azonban már nem biztosított a felhasznált közel kétmillió forint fedezetet, így azt egyelőre elhalasztották. Úgy fogalmazott a polgármester: pályázati lehetőségekben bíznak, a község saját bevételeiből rendelkezésre álló pénzeszközöket másra, hasonlóan kiemelt célokra szeretnék költeni.

- A temető rendezése már a korábbi években megkezdődött - folytatta a község önkormányzati vezetője. - Van egy régi, kovácsolt vaskeresztekből kialakított sírkertünk, ami teljesen egyéni arculatot kölcsönöz a reszneki temetőnek. Ennek kialakítása egy korábbi ciklusban, s az akkori polgármester, Huzián József javaslata nyomán valósult meg. A sírkert azóta ugyancsak felújításra szorult, tulajdonképpen a temetőrendezési programot ezzel kezdtük. Azóta megtörtént a székelykapu jellegű bejárat felújítása is, most pedig a ravatalozó említett renoválási munkálataival tettünk egy újabb fontos lépést előre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!