Hírek

2015.11.28. 18:12

Lengyel testvérkapcsolat született az új nagypáli idegenforgalmi központban

Nagypáli - Lengyel testvértelepüléssel írtak alá együttműködési megállapodást, s az új idegenforgalmi központot is bemutatták szombaton a településen.

Magyar Hajnalka

A rendezvénynek, amin részt vettek a szlovákiai Bodrogszerdahely képviselői is, akikkel nyáron született hasonló együttműködés, a napelemekkel borított idegenforgalmi központ adott otthont.

Franciszek Szmigiel (balról) és Köcse Tibor aláírja a testvértelepülési megállapodást Fotó: Pezzetta Umberto

Mint Köcse Tibor, Nagypáli polgármestere elmondta, augusztus végén vették fel a kapcsolatot  a lengyelországi Tomaszow Mazowiecki járás beli, mintegy kétezer lakosú Smardzewice településsel, s szeptemberben már közös pályázatot is beadtak, a visegrádi együttműködés jegyében. Kedvező elbírálás esetén jövőre nagyszabású rendezvény helyszíne lesz Nagypáli, ahol a testvértelepülések népes delegációi találkozhatnak, az ismerkedés és a szakmai tapasztalatcsere jegyében.

A lengyel közigazgatás a miénktől eltérő felépítésű. Tomaszow Mazowiecki járási központhoz 28 település tartozik, egy közös polgármesterük van, a kisebb községek pedig szenátorokkal képviseltetik magukat a döntéshozatalban. A testvértelepülési megállapodást ellátta kézjegyével lengyel részről Franciszek Szmigiel polgármester, Köcse Tibor, továbbá Vigh László országgyűlési képviselő, dr. Koczka Csaba, a Zalaegerszegi Járási Hivatal vezetője, valamint Sallai R. Benedek, a Parlament  Fenntartható Fejlődés Bizottságának elnöke is. Utóbbi ezt követően átadta Köcse Tibornak a Virágos Magyarországért versenyben a településnek ítélt különdíjat. Mint elmondta, a bizottság elismerését a fenntartható fejlődést szolgáló példaértékű kezdeményezéseivel érdemelte ki Nagypáli. Örömmel támogatják az ilyen kezdeményezéseket, hiszen a magyarság sorsa vidéken dől el - hangoztatta.

Az új idegenforgalmi központ, amelyben tourinform iroda és idegenforgalmi információs pont is működik, egyben a megújuló energiák bemutatóhelyeként is szolgál. A létesítmény segíti a települést, hogy kapcsolódjon Zala megye turizmusához, továbbá a testvértelepülésekkel való turisztikai együttgondolkodásnak és az ezt szolgáló programoknak ugyancsak bázisa lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!