Hírek

2017.04.17. 18:25

Lenti az ország legbiztonságosabb települései közt van

Lenti - A közelmúltban tárgyalta és fogadta el az önkormányzat képviselő-testülete a Lenti Városi Rendőrkapitányság beszámolóját a múlt év közbiztonsági helyzetéről.

Arany Gábor

Elhangzott: tavaly folytatódott a regisztrált bűncselekmények számának 2010 óta tartó folyamatos csökkenése. Az összes rendőri eljárásban regisztrált bűncselekmények 30 százalékkal csökkentek. A kiemelten kezelt bűncselekmények - lopások, testi sértések - száma összességében 223-ról 173-ra csökkent, mindezeket figyelembe véve a kapitányság nyomozási eredményességi mutatója közel 52 százalékos.

Tavaly 232 esetben indítottak szabálysértési előkészítő eljárást, ebből 118 esetben tulajdon elleni elkövetés miatt. A kapitányság illetékességi területén klasszikusnak számító falopások mellett a készpénz-, kerékpár- és mobiltelefon-lopás volt a leggyakoribb. A készpénzlopások alkalomszerűen fordultak elő. A szabálysértési értékre elkövetett rongálások száma enyhén emelkedett, ezek többségében motiválatlan cselekmények voltak. A csalások nagy része internetes, több alkalommal üzletszerűen követték el azokat a tettesek. Mint elkövetési módszer, megjelent a trükkös csalás is a palettán, melyek esetében ugyancsak felmerült a sorozatosság.

A baleset-megelőzésre felhívva a figyelmet tartottak vezetéstechnikai tréninget is Lentiben. A képen Komáromi László vezetéstréner (balról) és Horváth László, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság balesetmegelőzési bizottságának titkára mutatja a biztonsági öv helyes használatát, a gyermekülésben Kustos Bianka  Fotó: Archív/Korosa Titanilla

A beszámoló kitért a közlekedési helyzetre is. Kiderült, a személyi sérüléssel végződött balesetek száma 29 százalékkal csökkent, összesen 144 közlekedési balesetet regisztráltak, egy volt halálos kimenetelű.

A tájékoztató kapcsán szó volt a migrációs helyzetről is. Ezzel kapcsolatban elhangzott: tavaly a kapitányság illetékességi területén főként megelőző tevékenységet, ellenőrzéseket végeztek. Az országból kivezető utak forgalmának ellenőrzésekor azt tapasztalták a rendőrök, hogy a migránsok ezt a területet elkerülik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!