Hírek

2017.02.20. 15:39

Lenyelhető kamera - új diagnosztikai módszer a megyei kórházban

Zalaegerszeg - Új módszert honosítottak meg a Zala Megyei Szent Rafael Kórházban az ismeretlen eredetű tápcsatornai vérzés okának felderítésére.

Magyar Hajnalka

A vékonybél kapszulás endoszkópos vizsgálatáról van szó, aminek részleteiről hétfőn tartottak sajtótájékoztatót. Dr. Halász Gabriella főigazgató bevezetőül elmondta, két éve tendencia a kórházban, hogy az osztályok igyekeznek, minél több minimál invazív, tehát a beteget kímélő eljárást meghonosítani. Példa erre a katéteres, laparoszkópos módszerek mind gyakoribb alkalmazása. A belgyógyászaton most újabb lehetőség adódott az előrelépésre, az OEP ugyanis befogadta a kapszulás endoszkópia finanszírozását. Évente 30 járó és 30 fekvőbetegnél alkalmazható, s 7 millió forintot kapott hozzá az intézmény. Eddig 3 esetben vetették már be az új módszert, sikerrel.

Dr. Halász Gabriella, dr. Gasztonyi Beáta és dr. Herr Gyula. Utóbbi a  becsomagolt kapszulát mutatja,  ami a beteg érintésére aktiválódik. Mögöttük az érzékelőkkel felszerelt demonstrációs baba Fotó: Pezzetta Umberto

A módszer lényegét dr. Gasztonyi Beáta, a belgyógyászat osztályvezető főorvosa világította meg. A vizsgálat abból áll, hogy a beteg lenyel egy vitamin méretű kapszulát, amiben egyebek közt miniatűr digitális kamera és beépített fényforrás található. A kapszula a természetes bélmozgásnak köszönhetően végighalad a tápcsatornán, miközben másodpercenként 2-3 nagy felbontású képet készít. Ezek a vizuális információk a beteg testére erősített érzékelők segítségével jutnak el egy vevőegységbe. A vizsgálat ideje 8-9 óra, ez idő alatt mintegy 130 ezer kép készül, amit aztán az orvosok kiértékelnek. A teljesen fájdalommentes és biztonságos módszerrel az ismeretlen eredetű vérzések mellett különféle daganatok, fekélyek és gyógyszerszedés okozta károsodások is jól vizualizálhatók a vékonybélben, továbbá a lisztérzékenység is igazolható. Az elváltozások helyének pontos felderítése célzottabb műtéti tervezést tesz lehetővé, illetve elkerülhetővé teszi a felesleges operációt. A kapszula pár napon belül természetes úton távozik, a betegek leggyakrabban elteszik emlékbe. Dr. Herr Gyula belgyógyász szakorvos jelölt hozzátette, a vizsgálat ambuláns és fekvőbetegeken egyaránt elvégezhető. Előtte két napig diétát kell tartani, s gondoskodni a belek kiürüléséről. Az értékelést végző orvosok munkáját olyan program segíti, amely a felvételen megjelöli, hol gyanítható vérzés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!