Hírek

2016.06.26. 08:10

Letojatott tyúkokat árulnak jérceként, aranyáron

Nagykanizsa – Csirkemaffia „dolgozik” az országban és csapja be az embereket. Jól tollasodott jércéket kínálnak megvételre újsághirdetésekben, házhoz szállítással.

Horváth-Balogh Attila

A megrendelők az állatok megérkezésekor szembesülnek azzal, hogy a jércék valójában letojt tyúkok és a tollnak is híján vannak. Így esett a dolog a nagykanizsai Filák Lászlónéval is, aki azért kereste meg lapunkat, mert fel szeretné hívni a figyelmet arra, hogy újsághirdetésből senki ne rendeljen tojatásra csirkéket, mert pórul járhat.

– Két hete rendeltem a jérceként meghirdetett madarakat, összesen húszat, darabja 990 forintba került – idézte fel az idős asszony. – Amikor meghozták őket, nem győztem szörnyülködni, mert szinte tollatlanok voltak. És nyilván, az is rögtön látszott, hogy ezek nem jércék, hanem letojt tyúkok. Felhívtam a hirdetésben megadott számot, s a vonal másik végén a hölgy elég bunkó módon fogadta a reklamációmat és azt mondta: miért vettem át őket, ha nem tetszettek? Hát azért, mert ha a magamfajta megrendel valamit, akkor azt ki is fizeti, mert úgy kívánja a tisztesség...

Filák Lászlóné egy igazán „szép” példányt mutat a most vásárolt, jérceként beállított tyúkokból Fotó: Gergely Szilárd

Filák Lászlóné jelezte továbbá: a „jércék” már másnap elkezdtek kotlani. Tehát bizonyosan nagyjából egy éves tyúkokról van szó, amiket tojástermelés céljára már maximum csak további egy évig lehet használni – vagy még addig sem, hiszen  a tojástermelő üzemekben a hatékony termelés érdekében kihajtják belőlük a maximumot.

Két napon keresztül, többször is próbáltuk elérni a megadott telefonszámon a hirdetés feladóját, de már csak hangposta jelentkezett.

Úgy tudjuk, a tojástermelő telepeken gyakran szabadulnak meg úgy az állománytól, hogy valakiknek átadják a letojatott, szétgyötört tyúkokat, akik aztán ilyen tisztességtelen módon értékesítik azokat – természetesen, jutalékért. Így a termelőnek nem kell gondoskodni az állatok kivágásáról, a tetemek elszállításáról, visszajön a naposcsibekori beszerzési ár, aki pedig eladja őket, szintén pénzhez jut. Egyedül a vevő fázik rá, akin a fogyasztóvédelem sem segíthet, mert az eladó magánszemélyként jelenik meg. Jogilag ez épp olyan, mint amikor valaki autót vesz egy másik embertől...

Egyébként a Nagykanizsa környéki, tisztességesen működő tojástermelő telepeken 5-600 forintért lehet venni az állományból kivont tojótyúkokat. Filák Lászlóné hozzátette, ehhez képest neki aranyáron adták az állatokat – ennek okán mindenkinek azt tanácsolja, inkább menjen ki személyesen egy ilyen telepre és vegyen ott tyúkokat, ne újságból.

Dr. Németh Ágnes Izabella, a Zala Megyei Kormányhivatal Élelmiszerláncbiztonsági, Növény- és Talajvédelmi Főosztályának vezetője, megyei főállatorvos kérdésünkre elmondta: utoljára 2013-ban érkezett hozzájuk bejelentés hasonló ügyben. Akkor a NAV munkatársaival közösen ellenőrizték azt, s bírságot szabtak ki. Felvetésünkre, hogy vajon azóta miért nem tett egy sértett sem bejelentést, azt válaszolta: talán mert sokan szégyellik, hogy becsapják őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!