Hírek

2016.06.27. 13:04

Lopni ment az idős nőhöz, de megölte, mert felébredt

Zalaegerszeg – Egyedül élő idős nőkhöz tört be az a férfi, aki az utolsó alkalommal megölte az értékeit védelmezni próbáló áldozatát.

Arany Gábor

–  Nem követtem el a rablást, de a lopást és az emberölést beismerem –  jelentette ki O. István a bűnösségét firtató bírói kérdésre, majd közölte, nem tesz vallomást, a rendőrségen november közepén elmondottakat tartja fenn. Ezek után a bíró ismertette a nyomozati vallomásait. Ezekből kitűnt, O. István az első kihallgatásokon tagadta az emberölést. Azt állította, hogy „baráti viszonyban” volt a 73 éves asszonnyal, akinél többször járt. Az utolsó alkalommal már holtan találta lakásában a nőt, de nem mert bejelentést tenni, mert félt, hogy ráterelődik a gyanú. A tévéjét mindenesetre magával vitte.

A november 2-ai poligráfos vizsgálat után azonban már a történtek újabb változatát adta elő, szerencsétlen véletlennek beállítva, hogy az áldozata meghalt. Az állította, hogy amikor tetten érte őt az asszony, megütötte, ettől arccal rázuhant a párnájára és így fulladhatott meg.

A Zalaegerszegi Törvényszéken hétfőn dr. Gergye Tamás büntetőtanácsa által tárgyalni kezdett ügyben hárman ültek a vádlottak padján. Az 1985-ben született, már többször büntetett O. István és az utolsó bűncselekményében őt segítő 19 éves U. Vilmos, valamint az ellopott értékeket tőlük átvevő zálogházi dolgozó, a 35 éves O. Orsolya.

A Szűcsné dr. Lukács Mónika ügyész által ismertetett vádirat szerint O. István tavaly szeptember 28-án éjjel Nagykanizsán az Alkotmány utcában 90 éves asszony lakásba jutott be. Bántalmazta áldozatát, majd a mozdulatlanná vált nő lakását átkutatta és tévét, kisgépeket vitt el. Nem sokkal később, október 6-án reggel Bolyai utcai házba mászott be. Egymillió forint értékű arany ékszert, valamint pénzt, fényképezőgépet, parfümöt vitt el. A ház alsó szintjén tartózkodó 81 éves nő ebből nem vett észre semmit. O. István az ékszereket még aznap szombathelyi zálogházakban adta el 300 ezer forintért.

Szűcsné dr. Lukács Mónika ügyész ismerteti a vádiratot Fotó: A szerző

Ilyen előzmények után O. István 2015. október 19-én hajnali egy óra után hátizsákkal, két pár kesztyűvel felszerelkezve U. Vilmos társaságában indult el a korábban kifigyelt Sugár utcai házhoz. A lakásba a pincén át bejutva értékek után kutattak, pakoltak, ám a zajra az ott lakó 73 éves asszony felébredt. Ekkor U. Vilmos az előkerült arany ékszerekkel már megpakolt hátizsákot hátrahagyva kifutott a házból, O. István azonban nem akarta veszni hagyni a zsákmányt. Az ágyában fekvő idős asszony azonban belekapaszkodott a ruhájába, mire a férfi előbb ököllel, majd a betöréshez használt vasrúddal ütötte, végül a lepedővel együtt lerántotta az ágyáról az akkor már mozdulatlanná vált nőt. Folytatta a kutatást, ám az asszony magához tért, mire O. István percekig párnát szorított az arcára, míg meg nem halt. Ez után kitépte a nő nyakából a láncát, majd visszahívta társát, s csendre intette, hogy ne ébressze fel az alvó asszonyt. Még együtt összeszedték az értékeket, félmilliónál többet érő arany ékszert, pár százezer forintot, valamint tévét és távoztak. Az ékszereket pedig még aznap délután szombathelyi zálogházban pénzre váltották. Az asszony holttestét másnap este találták meg hozzátartozói, a két férfit október 21-én délelőtt fogták el a rendőrök Az ügyben vádlottá lett zálogházi dolgozó a másfél tucatnál több, köztük vérrel szennyezett, szakadt arany ékszert dokumentálás nélkül 250 ezer forintért vette át. Emiatt a főügyészség bűnpártolással vádolta meg és pénzbüntetés kiszabásra tett indítványt. O. Istvánt nyereségvágyból, a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberöléssel, magánlaksértéssel, rablással, lopással vádolják, vele szemben életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabására téve indítványt. U. Vilmost kifosztás, valamint magánlaksértés miatt javasolják felelősségre vonni.

U. Vilmos se tett hétfőn vallomást. A nyomozóknak eleinte ő is tagadott mindent, csak több kihallgatást követően ismerte el, hogy azon az esetén O. Istvánnal tartott. A lakásban látta ugyan a letakart nőt, de a társa azt mondta neki, hogy elaltatta, s vigyázzon, ne csapjon zajt, ne ébredjen fel.

A tárgyalás a héten még két nap folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!