Hírek

2016.10.07. 15:13

Lövések után hamis vallomások

Zalaegerszeg – Börtönbe kerülhet a tavaly január 15-ei Platán sori, több lövéssel nyomatékosított rendőri intézkedés másik két érintettje.

Arany Gábor

Mint emlékezetes, a vagyon elleni bűncselekmények miatt többször elítélt S. Rudolf lánya, S. Mária és ismerőse, K. Róbert társaságában 2015. január 15-én reggel fél hétkor érkezett Škoda Octavia gépkocsijával az egerszegi Platán sori Penny áruház parkolójába.

Telefonon megbeszéltek alapján ott vették volna fel lánya élettársát és annak siófoki ismerősét. A két férfival szemben akkor már intézkedtek a rendőrök, elfogták őket, mert közük volt az előző nap délutánján az egerszegi Kertvárosban elkövetett betörésekhez. Mivel az autóval érkezők gyanút keltettek, a civil ruhás nyomozók intézkedni akartak velük szemben. Ketten futottak az autóhoz, és a szolgálati jelvényüket is mutatva állj, rendőrség! felszólítással jelezték szándékukat. Ezt meglátva S. Rudolf – bár nem lett volna oka elmenekülni, mert nem követett el bűncselekményt –  megijedt és kitolatott a Platán sorra, közben majdnem fához szorította az odaérkező harmadik rendőrt.

Társa ekkor az autó jobb hátsó ajtaját feltépte, újra a törvény nevében megállásra szólította fel a sofőrt, aki ennek nem tett eleget, gyorsított, elindult a Gasparich út felé, közben métereken át vonszolta a rendőrt. Ekkor társai biztonsága és az autó feltartóztatása érdekében a harmadik nyomozó a jármű bal oldalára hat lövést adott le, ebből kettő a kocsi bal oldalába, egy a kerékbe és a féktárcsába csapódott. Ennek dacára S. Rudolf az autóval elhajtott és Nagykanizsáig jutott. A sofőr 3 év fegyházat kapott hivatalos személy elleni erőszak, valamint közúti veszélyeztetés miatt. Az eljárásban kihallgatták az autó két utasát is. Rokoni kapcsolatuk miatt élhettek volna a mentesség jogával, mégis vallomást tettek. K. Róbert azt vallotta, hogy a feléjük futó férfiak láttán megijedtek, ezért S. Rudolf gázt adott és elhajtottak. A férfiak nem kiabáltak, nem érték el az autót. S. Mária arról beszélt, hogy kukázó és kiabáló, majd feléjük futó hajléktalanoknak vélte a férfiakat, akik nem érték el az autójukat, mert kihajtottak a parkolóból. Mindezeknek azonban a többi tanúvallomás, a gépkocsin talált lövés-, illetve ujjnyomok ellentmondottak.A megyei főügyészség sajtószóvivője, dr. Pirger Csaba közölte az egerszegi járási és nyomozó ügyészség büntető ügyben elkövetett hamis tanúzásért emelt vádat a két utas ellen, végrehajtandó szabadságvesztés kiszabására téve indítványt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!